2024. április 19., péntek
SZÍRIAI TÖRÖK OFFENZÍVA

Kié legyen az északkeleti olaj?

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nagyon nehéznek minősítette Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök Szocsiban folytatott – lapzártakor még tartott – tegnapi tárgyalását. Szavai szerint Moszkva és Ankara célja egyformán Szíria területi egységének fenntartása, ezért az Északkelet-Szíriában zajló eseményeknek nem szabad megzavarniuk a politikai rendezés folyamatát.

Putyin és Erdoğan azidén már nyolcadik alkalommal ült tárgyalóasztalhoz (Fotó: AP via Beta)

Putyin és Erdoğan azidén már nyolcadik alkalommal ült tárgyalóasztalhoz (Fotó: AP via Beta)

Peszkov hangsúlyozta, a török hadsereget csak Szíria „legitim vezetése” hatalmazhatja fel arra, hogy az ország területén tartózkodjon. Állítása szerint Damaszkusz felkérése nyomán egyedül az orosz csapatok vannak törvényesen Szíriában.

Oleg Sziromolotov külügyminiszter-helyettes meg azt hangoztatta, hogy Törökország az október 9-én megindított offenzívával megsértette Szíria területi épségét. A diplomata úgy vélekedett, hogy az orosz–török csúcstalálkozón tisztázni fogják azt is, kinek az ellenőrzése alá kerüljenek Szíria olajban gazdag északkeleti területei.

Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója hétfőn Moszkvában annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a szíriai alkotmányozó bizottság – korábbi bejelentések szerint október 29-én Genfben tartandó – első ülése előtt el kell kerülni minden olyan lépést, ami kárt okozhat a szíriai rendezésnek. Mint mondta, Moszkva egészében véve pozitívan értékeli Erdogan és Mike Pence amerikai alelnöknek a török hadművelet felfüggesztéséről szóló csütörtöki megállapodását, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy annak 120 órás hatálya éppen kedden, az orosz és a török elnök tervezett találkozójának napján jár le.

Nemzetközi ellenőrzésű biztonsági övezet?!

Üdvözölték tegnap a szíriai kurdok képviselői Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter felvetését, hogy nemzetközi ellenőrzésű biztonsági övezetet hozzanak létre a török–szíriai határvidék szíriai oldalán.

Ibrahim Murad, az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációja nevű szíriai kurd hatóság németországi képviselője szerint minden javaslat pozitív, amely a civil lakosság védelmét és a tartós béke megvalósítását szolgálja. A kurdok feltételül szabják azonban, hogy a török csapatok hagyják el Szíriát. „Törökországnak nem szabad szerepet játszania, mert Törökország felelős ezért a válságért” – jelentette ki Murad, aki szerint Ankara a terrorizmust táplálja Szíriában, és az őslakos népek következetes kiirtását akarja elérni.

Lokman Ehme, a de facto önkormányzat szóvivője is üdvözölte Kramp-Karrenbauer felvetését. Ő egy repüléstilalmi övezet létrehozását is sürgette Észak- és Kelet-Szíria felett. A szóvivő emellett szintén hangsúlyozta, hogy a török hadseregnek és szíriai arab szövetségeseinek el kell hagyniuk a térséget, hogy az elűzöttek visszatérhessenek otthonaikba.

A szíriai kurdok az ország északi és keleti felében kiterjedt területeket vontak az ellenőrzésük alá az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben folytatott harcok eredményeként, és saját önkormányzatot hoztak létre a térségben.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében.

A török agresszió elől sok ezer kurd menekült el. Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles „biztonsági övezetből”, ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni.

Aszad tolvajnak nevezte a török elnököt

Tolvajnak nevezte Recep Tayyip Erdoğan török elnököt Bassár el-Aszad szíriai államfő, a törökbarát milíciáktól nemrég visszafoglalt területeken tett tegnapi idlíbi látogatása során elhangzott beszédében.

„Erdoğan olyan tolvaj, akinek először szíriai gyárakra, búzára, olajra, majd szíriai földre fáj a foga” – jelentette ki a hadsereg előtt az északnyugat-szíriai tartományban.

Aszad egyértelműen a török hadsereg és helyi szövetségese, az SNA október 9-én, Északkelet-Szíriában indított offenzívájára gondolt. Az egyébként ugyancsak Aszad ellenzékének számító YPG, amelyet Ankara a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségesének tart, az elmúlt években az Iszlám Állam elleni harcra hivatkozva kapott kiképzést és modern fegyvereket pártfogójától, Washingtontól.

Ezzel kapcsolatban Aszad figyelmeztetett: vannak, akik külföldi nagyhatalmaktól várnak segítséget, például az Egyesült Államoktól, de megállapította azt is, hogy a szíriaiakat egyedül a szíriai hadsereg védheti meg. Aszad az Idlíbben dúló harcokat kulcsfontosságúnak nevezte a polgárháború lezárásában, valamint a terrorizmus elleni harcban.