2024. március 19., kedd

Bagdad: a Szíriából távozó amerikai csapatoknak nincs engedélyük Irakban maradni

A Szíriából Irakon keresztül kivonuló amerikai katonáknak nincs engedélyük arra, hogy Irakban maradjanak - közölte kedden az iraki hadsereg.

A közlemény szerint a Szíriából az iraki Kurdisztán felé távozó amerikai alakulatok csak arra kaptak engedélyt, hogy áthaladjanak az országon, ám nem maradhatnak ott.
"A Szíriából visszavonuló amerikai csapatok engedélyt kaptak, hogy belépjenek a kurdisztáni régióba, hogy elszállíthassák őket. Ezek az alakulatok arra nem kaptak engedélyt, hogy Irakban maradjanak" - szögezi le a közlemény.
Korábban az Egyesült Államok védelmi minisztériuma azt közölte, hogy a Szíriából kivonuló alakulatok Irakban maradnak, ahol segítik az arab ország hadseregét az Iszlám Állam terrorszervezet rejtőzködő fegyveresei ellen. Később egy magas rangú amerikai minisztériumi tisztségviselő a sajtónak azt mondta, "a tervek még változhatnak".
Jelenleg több mint 5 ezer fős amerikai kontingens tartózkodik Irakban. Fő feladata az iraki hadsereg kiképzése és annak biztosítása, hogy az arab országból 2017 decemberében elűzött iszlamisták ne térhessenek vissza az országba, valamint felszámolja a gerillataktikára átváltott, rejtőzködő terroristasejteket.
Washington október 13-án, öt nappal a szíriai kurdok elleni török offenzíva kezdete után jelentette be, hogy kivonja a mintegy ezer katonából álló kontingensét Szíriából. Az amerikai csapatkivonás gyakorlatilag már október 7-én megkezdődött. Donald Trump amerikai elnök hétfőn azonban újságíróknak azt mondta, hogy egy "kis létszámú" amerikai csapat Szíriában marad.
Mark Esper amerikai védelmi miniszter hétfői kabuli látogatása során szintén megerősítette, hogy Washington hátrahagy egy kisebb amerikai kontingenst az olajmezők védelmére, hozzátéve, hogy a terv még nem végleges.