2024. március 28., csütörtök

Vučić: Szerbia kevésbé bízik az EU-ban

Szerbia kevésbé bízik az Európai Unióban, miután az - Franciaország ellenkezése miatt - elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő a Der Standard című osztrák lapnak adott keddi interjújában.

A szerb elnök úgy vélekedett, hogy bizalomvesztéshez vezet Franciaország ellenkezése a két nyugat-balkáni ország uniós csatlakozási törekvésével szemben.
"Az elutasítás odavezet, hogy az EU még népszerűtlenebbé válik Szerbiában, és még kevésbé fognak benne bízni" - hangoztatta Vučić.
Szerbia és Koszovó kapcsolatainak az EU által megkövetelt rendezése ügyében a szerb államfő leszögezte: "Nagyon valószínűtlen, hogy elismernénk Koszovót. Nem hinném, hogy ez be fog következni. De nem zárkózhatunk el a párbeszéd elől."
Indoklásként Vučić az EU Észak-Macedóniával kapcsolatos álláspontját hozta fel. "Az nem állapot, hogy Koszovó mindent megkap, az elismerést, a területeinket, az embereinket. És mit kapunk mi? Egy esetleges uniós tagságot tíz múlva? És ezt ki garantálja számunkra? Ugyanolyan garancia lenne ez, mint amilyet Észak-Macedónia kapott, amelynek azt ígérték, hogy megkezdik vele a csatlakozási tárgyalásokat?" - tette fel a kérdést a szerb elnök.
Vučić jelezte: Szerbia jövőjére gondolva nem kizárólag az EU-ra hagyatkozna. "Reméljük, hogy Emmanuel Macron (francia elnök) francia szempontból Európa jövőjéért száll síkra. De mi saját magunkkal fogunk foglalkozni. Belső problémáinkat nekünk kell megoldanunk a régióban. Emellett jó kapcsolataink vannak Kínával, Oroszországgal és Törökországgal is" - jelentette ki a szerb államfő.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a múlt heti brüsszeli EU-csúcstalálkozó után arról beszélt, hogy bár a legtöbb tagállam a bővítés mellett érvelt, nem volt egyetértés Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésében, ezért a döntést a jövő évre halasztották el.

Zoran Zaev észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést, és országában előrehozott választást jelentett be.
Az uniós bővítés 2013-ban megrekedt, Horvátország csatlakozása után egyetlen államnak sem sikerült gyors csatlakozási tárgyalásokat folytatnia az EU-val.