2024. április 23., kedd

Betört a román piacra a NIS

Az elemzők szerint indokolt lenne megfontolni a Petrohemija a Szerbiai Kőolajipari Vállalat által történő magánosítását

Tíz évvel a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) magánosítását követően az említett gazdasági társaság kőolaj és földgáz termelésbe kezdett a szomszédos Romániában.

A Szerbiai Rádió és Televízió kapcsolódó összeállítása szerint a NIS eddigi terjeszkedésének a következő eredményei vannak: 90 üzemanyagtöltő állomás Bosznia–Hercegovinában, Bulgáriában és Romániában. A vállalat emellett több éve foglalkozik új kőolaj és földgáz lelőhelyek felkutatásával. A romániai üzemben megkezdődött a próbatermelés, az első minták a napokban érkeztek meg a pancsovai finomítóba, a vizsgálat eredményét még várják.

– Romániában a Kárpát–medencében már földgáz és kőolaj lelőhelyekre bukkantunk. Tekintettel az eredményes kutatásokra, azokat mindenféleképpen folytatjuk, hiszen fontosnak tartjuk a vállalat erőforrás-tartalékainak a kiterjesztését – nyilatkozta az SZRTV-nek Vladimir Jakovljev, a NIS igazgatóbizottságának elnöke.

Az összeállításban arra is kitérnek, hogy a pancsovai kőolaj-finomítóban hamarosan befejeződik az úgynevezett mély feldolgozásra előirányzott termelési részlegeknek a kiépítése, ezek pedig a környezettudatos termelés tekintetében fontosak, hiszen lehetővé teszik a pakura termelést, anélkül, hogy melléktermékként kén keletkezne. Vladimir Jakovljev elmondása szerint a fejlesztésnek köszönhetően a tervek szerint 38 százalékkal sikerül növelni a dízeltermelést. A NIS emellett az új részlegekben egy teljesen új terméket, a kokszot, is elő tudja majd állítani, méghozzá akkora mennyiségben, hogy teljes egészében kielégíti az ország igényeit és még kivitelre is marad, emelte ki Jakovljev, mondván, hogy Szerbia eddig kizárólag importból fedezte a koksz iránti szükségleteit.

Az SZRTV elemzésében azt a kérdést is körbejárták, hogy miért lenne minden érintett számára előnyös, ha a NIS megvásárolná a pancsovai Petrohemiját. A köztévé értesülései szerint az orosz partner megerősítette, hogy kész a szerb kormánnyal a Petrohemija esetleges magánosításáról tárgyalni. Ez lenne az egyetlen logikus megoldás, hiszen a Petrohemija nehezen tudna felmaradni a NIS üzemanyaga nélkül, azaz a pancsovai üzem a dolgok természeténél fogva a NIS-hez kötődik, állapítják meg.