2024. április 20., szombat

Többen szavaztak, mint négy éve

Vasárnap helyi közösségi választásokat tartottak Óbecse községben

Mindenki elégedett az elért eredményekkel – így lehetne összegezni a vasárnap megtartott helyi közösségi választásokat Óbecse község területén, ahol az óbecsei Ivan Perišić, Todor Dukin és Testvériség-egység helyi közösségekben, továbbá Péterrévén, Bácsföldváron és Dreán választottak összesen 83 tanácstagot a polgárok. Bár a helyi közösségi választásokon egyéni jelöltek közül választhatnak a polgárok, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség nyíltan vállalta, hogy mely személyek mellett állnak ki.

Fehér Rózsa felvétele

Fehér Rózsa felvétele

Dr. Molnár Viktor és Kiss Igor (Fotó: Fehér Rózsa)

Dr. Molnár Viktor és Kiss Igor (Fotó: Fehér Rózsa)

A Vajdasági Magyar Szövetség ma sajtótájékoztatón értékelte az eredményeket.

– Végleges eredmények még nincsenek, de az előzetes adatok alapján a részvételi arány 25 és 30 százalék között van, ami jóval magasabb a négy évvel ezelőttihez képest. Függetlenül attól, hogy hányan jutottak be a helyi közösségek tanácsaiba, jól szerepeltek az általunk támogatott jelöltek, összességében ugyanis erősödtünk: eddig összesen 8 (Óbecsén 4, Péterrévén 4) tanácstagunk volt, most pedig 17-en lesznek. A polgárok néhány helyen szabálytalanságokat (bejárat előtti cédulaosztást) tapasztaltak, ezeket az ottani választási bizottsági tagok rövid idő alatt orvosolták – mondta Molnár Viktor, a VMSZ községi szervezetének az elnöke.

Kiss Igor, a VMSZ óbecsei szervezetének az elnöke szerint nagyjából 10 százalékkal többen szavaztak vasárnap, mint négy évvel ezelőtt, és volt olyan szavazóhely, ahol a VMSZ-nek sikerült megháromszoroznia a korábbi eredményeit. A VMSZ által közölt adatok szerint az első helyi közösségben nem jutott be általuk támogatott jelölt, a másodikba a 14-ből 8, a harmadikban pedig ugyancsak a 14-ből 7 jelöltjük nyert. Péterrévén a 12 tanácstagból 2 lesz VMSZ által támogatott, Bácsföldváron és Dreán viszont egy sem.

A közösségi hálón olvasottak szerint a Szerb Haladó Párt is sikerként könyvelte el a vasárnap született eredményeket, de sajtótájékoztatót csak későbbre ígértek.