2024. április 24., szerda

Községnapot ünnepelt Magyarkanizsa

Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője a díjazottak között

Pénteken este kezdődött meg a községnapi programsorozat Magyarkanizsán, ahol a testvérvárosiak által bemutatott Bujdosó fejedelem című színielőadást tekinthette meg a közönség. A szombati nap a sport jegyében telt, este koncertet hallgathatott a nagyérdemű, míg vasárnap a legünnepélyesebb pillanat következett, amikor a díjazottak átvehették az elismeréseket. A pénzjutalommal együtt járó Pro Urbe érdemérmet az idén Kiss-Iván Anna horgosi lakos kapta, akinek ahogy a méltatásban áll, a hagyományok ápolása mindig a szívügye volt, ezért számos kiállítást, rendezvényt, tábort szervezett. Több hagyományt életre keltett, a tanárnő diákjaival elsőként szerkesztette meg Horgoson az iskolai képesújságot a számítógépes világ beköszöntével. A falusi újságok szerkesztésében is részt vett, amelyek HorgosInfo, Horgosi Kisújság, majd Horgosi Mozaik címmel jelentek meg. Több mint 30 évig tagja volt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület vezetőségének, több mint 30 éven át szervezte, vezette, képviselte diákjaival az amatőr színjátszást Horgoson, de a tanárnő álmodta meg a Községi Diákszínjátszó találkozót is Horgoson.

Köszönőoklevelet kapott lapunk főszerkesztője, Varjú Márta, aki örömét és köszönetét fejezte ki eme rangos elismerés miatt.

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra ez a díj. Sokáig azt képzeltem, hogy senki se lehet próféta a saját földjén, de most rácáfoltak erre. Nagyon kedves számomra ez a díj és állítom azt, hogy amit ettől a közösségtől kaptam, amit itt átélhettem gyerekkoromban, ahogy ez a közösség viszonyult hozzám és amilyen útravalóval indított el, meghatározó. Sohasem jutottam volna el Magyarkanizsa nélkül oda, ahol most vagyok – mondta a főszerkesztő.

Rajta kívül díjazott még Milorad Mitrović újságíró, Dušan Hajdin vállalkozó, Milan Kovačević vállalkozó és Bata Ferenc, Tóthfalu helyi közösségének elnöke. Az idén osztották ki első ízben a Juventus Pro Urbe érdemérmeket azoknak a fiataloknak, akik már most kiemelkedő tehetségükről, munkabírásukról tettek tanúbizonyságot. Ők: Oláh Tamás dramaturg, író, rendező, Marina Živković atléta és Nyilas Tamás egyetemista. Mindhárman magyarkanizsaiak.

Az ünnepélyes díjátadáson Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere beszédében elmondta:

Tavaly, pontosan egy évvel ezelőtt, ugyanezen a helyen azt ígértem, hogy megvalósulnak és látványos eredményeket hoznak nyertes projektumaink, melyek az IPA Határon Átnyúló Programok keretében kaptak támogatást. És megtörtént! Infrastruktúránk, sportolási lehetőségeink, idegenforgalmi kínálatunk bővült, fejlődött, az ünnep pillanataiban a jövő felé is érdemes vetnünk egy pillantást. Az egyik ilyen hosszútávú tervünk a horgosi ipari park infrastrukturális fejlesztésének befejezése. Feltett szándékunk a 20 hektáros terület víz- és szennyvízhálózattal, belső úthálózattal, telekommunikácós rendszerrel, gáz-, valamint elektromos hálózattal való ellátása, ahol a helyi cégek és a külföldi beruházók is az autópálya közvetlen közelében korszerű telephelyen tudnak majd dolgozni, fejlődni, a Népkert fejlesztését is folytatjuk a jövőben. Folytatjuk a zöldfelületek szépítését, korszerűsítjük a játszótereinket és terveink szerint több évtized után, jövőre végre megkezdhetjük a Vigadó felújítását is.

A család, mint egység támogatása, megtartása, a gyermekek és az ifjúság védelme rendkívül fontos önkormányzatunknak. Éppen ezért elkészítettük a tervdokumentációt a horgosi focicsapat klubtermének, öltözőinek és kisegítő objektumainak teljes felújítására is, melynek összértéke mintegy 25 millió dinár. A községben a horgosi labdarúgás tekint vissza a legrégebbi múltra, és a mai napig nagyon sok gyermeket vonz. Ehhez a felújításhoz kapcsolódik a kamerarendszer kiépítése is. Önkormányzatunk sokéves terve végre papírra került: elkészült egy ifjúsági sport- és rekreációs központ teljes tervdokumentációja, melynek keretében ifjúsági szálláshely kiépítésére is sor kerül. Helyszínként a Tisza-parti új sportpályák melletti területet választottuk, mely terület ezzel a beruházással végre valódi tartalmat kap majd. S ha már a sportot és az ifjúságot említettem, nem hagyhatom említés nélkül annak az intézménynek a felépülését sem, melyet Magyarország Kormányának támogatásával valósítunk meg. 3 nap múlva, október 23-án kerül sor a Vajdasági Birkózóakadémia alapkövének elhelyezésére. Önkormányzatunk társalapítója az akadémiát majdan működtető alapítványnak, melynek székhelye mintegy 375 millió dinárból épül fel. Polgármesterként büszkeséggel tölt el, hogy városunk ezen beruházás révén regionális, sőt nemzetközi szintű sportközponttá válik és meggyőződésem, hogy általa közösségünk ereje is nől majd – mondta a polgármester.

A nap további részében is folytatódtak a programok, a község gyerekei számára kvízt szerveztek, a Halász-téren, Magyarkanizsa eredeténél emlékeztek, este pedig Balázs Piri Soma koncertjére került sor, amelyen az új koncertzongora avatása is megtörtént.