2024. április 19., péntek

Szenteleky-napok Szivácon

Az idei rendezvény Antal Szilárd A rejtett város című fotókiállítás sorozatának megnyitásával kezdődött a Szenteleky Kornél Emlékházban. A Szenteleky-napok Tanácsának idei központi témája Bori Imre irodalomtörténész volt.

Bordás Győző, a Szenteleky Kornél Irodalmi Díj és a Bazsalikom Műfordítói Díj bíráló-bizottságának elnöke, valamint a bizottság további tagjai Faragó Kornélia, Orcsik Roland, Patócs László és Váradi Tibor, a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat egyhangúlag Heinermann Péternek (bibliográfus, az újvidéki Matica srpska Könyvtár hungarológusa és a tájékoztató osztály vezetője) ítélték oda, a Bazsalikom Műfordítói Díjat Györe Géza (egyetemi tanár, bibliográfus), a nemrég megjelent A horvát és szerb irodalom magyar recepciója című jeletnős, hiánypótló és igencsak reprezentatív kötet szerzőjének ítélték oda.

Heinermann Péter számára hatalmas megtiszteltetés az irodalmi díj:

Az idén augusztusban vettek fel immár negyven éve a Matica srpska Könyvtárba könyvtárosnak. Ez alatt az idő alatt a munkásságom három szegmens köré építettem. Az első a szerzeményezés, a gyarapítás volt, célom a magyar nyelvű publikációk beszerzése és nyilvántartásba vételével minél teljesebbé tenni a könyvtár állományát. Azért is vásároltuk a magyar nyelvű könyveket, hogy a könyvtárközi cserefolyamat által más magyar könyvtárokba is eljussanak a vajdasági magyar könyvek, mint például a az Országos Széchenyi Könyvtárba, a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárába, a Kossuth Lajos Tudományegyetem könyvtárába és még sorolhatnám. A második szegmens a könyvtárosi munkám során a könyvek feldolgozása volt. A harmadik pedig a kiállítások készítése. Kiállításokat szerveztem a magyar írókról, költőkről, kapcsolattörténeti témákról – a szerb közönség felé közvetítve a magyar irodalmat és kultúrát, nyilatkozta Heinermann Péter.

A délelőtti programot a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület, a kúlai Népkör, a veprődi Kossuth Lajos Művelődési Egyesület, a cservenkai József Attila Művelődési Egyesület, valamint a sziváci Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület énekes fellépése zárta.

A díjátadót Szenteleky Kornél emléktáblájának és sírjának megkoszorúzása követte.