2024. április 26., péntek
BELGRÁDI NEMZETKÖZI KÖNYVVÁSÁR

A leárazások és a kínálat forgatagában

Egyiptom és az egyiptomi kultúra áll ezúttal a figyelem középpontjában

A szerb pravoszláv egyház fennállásának 800. évfordulóját, a szerb irodalom létrejöttét és a szerb államiság megalapozását koronázza meg az idei könyvvásár – emelte ki alkalmi beszédében Milovan Vitezović szerb író, és ezzel nyitotta meg vasárnap Belgrádban a 64. Nemzetközi Könyvvásárt, ahol mintegy 500 könyvkiadó, akik közül 60 külföldről ékezett, várja a látogatókat. Az egy hétig tartó eseményre a korábbi tapasztalatok alapján megközelítőleg 200 ezer ember látogatására számítanak. Bár az első nap nagyobb lehetőséget hagyott a nézelődésre, az olvasás szerelmeseinek tömegesebb érkezésére ezekben a napokban számítanak.

Az Írás = Fej elnevezést viselő kiállításon külön napot szenteltek az iskolásoknak, így csütörtökön külön programmal kedveskednek nekik. A többi napon számos író mutatkozik be, az irodalom témájában, illetve az irodalmat érintő témákban tartanak majd vitafórumokat.

Mint minden évben, számos új címmel, illetve új kiadással érkeztek a könyvkiadók a könyvvásárra. Szinte minden korosztálynak és mindenki zsebéhez mérten kínálnak különböző könyveket. Ahogy az lenni szokott, a legnagyobb könyvkiadók a könyvvásár idején kedvezményesen kínálják kiadványaikat, így az ő standjuk előtt volt a legnagyobb érkelődés is (azt azonban szeretném megjegyezni, hogy sok esetben a könyvesbolti árak és a vásáron feltüntetett kedvezményes árak azonosak). A romantikus regények kedvelői 99 dinárért is beszerezhetik a legújabb romantikus történeteket, illetve a könyv-outlet is várja az olvasás szerelmeseit, akik szinte egy kávé áráért megvásárolhatják a korábbi kiadványok valamelyikét. Bár a könyvek átlagos árát 500 dinárban határozták meg, ám az újabb kiadványokért 700–800 dinárt kell fizetni, míg a sikerkönyvek, a legújabb kiadványok, az évek óta a legnépszerűbb hazai és külföldi írók történetei pedig 1000 dinártól indulnak, a Tolkien-sorozatok és a Star Wars kiadványok pedig 5–8 ezer dinárba is kerülnek.

Az idei könyvvásár kiemelt figyelmet szentel Danilo Kiš munkásságának, de Milorad Pavić és Oskar Davičo munkásságának is. Mint minden évben, a vásár egy-egy országot emel ki, ezúttal Egyiptom mutathatja be gazdag kultúráját, illetve az egyiptomi irodalom kiemelt jelentőségű íróit, költőit, művészetét. Az érdeklődők megismerhetik Salwa Bakr kritikus, író, Mai Khaled kortárs író, vagy Mamdouh Eldamaty munkásságát is. A könyvvásár megnyitóján az egyiptomi plató vendége volt Haitham Al Haj Ali, a kairói Nemzetközi Könyvvásár igazgatója, aki rámutatott, hogy a könyv mutat irányt a két ország kulturális együttműködéséhez. Az irodalomcsere két nép kommunikációjának alapja.

Miután a tavalyi könyvvásárt 193 ezer ember látogatta meg, a szervezők ezúttal is tömeges látogatásra számítanak, így a programokból sem lesz hiány. Kiállítások is lesznek, a fiatal alkotók is bemutatkozhatnak, valamint a látogatók személyesen is találkozhatnak David Vann népszerű amerikai íróval, Szergej Sargunov orosz íróval, Nermin Jildirim török írónővel, illetve a litván Laura Sintija Černjauskajte írónővel is.

A könyvvásár 27-ig, vasárnapig várja a látogatókat. A belépődíj 250 dinár, a kollektív jegyért 150 dinárt kell fizetni.