2024. április 18., csütörtök

Mintegy hetven aktivistát vettek őrizetbe a hétvégi hongkongki tüntetéseken

Összesen 68 aktivistát vettek őrizetbe Hongkongban a rendőrségi tiltás ellenére tartott tüntetéseken az elmúlt három napban -  közölte a különleges közigazgatási státusszal bíró város rendőrsége hétfőn.

A tájékoztatás szerint 53 férfit és 15 nőt fogtak el a többi között rongálás, testi sértés, lopás, rejtett fegyverviselés gyanújával, illetve mert a hatósági tiltás ellenére maszkot viseltek az egyébként is tiltott gyülekezésen.

Nyugat-Kaulung városrész rendőrfőnöke szerint az utóbbi csaknem öt hónapban rendszeressé váltak az erőszakos cselekmények és a zavargások. Sajtótájékoztatóján biztonsági kamerák felvételeit mutatta meg, amelyek magán- és középületeket gyújtogató, jelzőlámpákat rongáló tüntetőket mutattak. Mint mondta, csak október 1-je óta 28 lopást, több mint 80 gyújtogatást és 752 rongálási esetet regisztráltak. Hozzátette: mintegy 400 jelzőlámpát is megrongáltak ez idő alatt.

"Az ilyen fosztogatás, rendbontás nagy veszélyt jelent a közbiztonságra, és mi ezt a leghatározottabban elítéljük" - hangsúlyozta a rendőrségi illetékes.

Vasárnap ezrek vonultak utcára Hongkongban a rendőrségi tiltás ellenére,a tiltakozók Molotov-koktélokat dobáltak, a rendőrök pedig könnygázt vetettek be ellenük.

A demonstrálók egy része Peking-pártinak vélt üzleteket és a Bank of China helyi fiókjait is megrongálta, a menet útvonalán található egyik térfigyelő kamerát pedig elektromos láncfűrésszel vágták le a tartópóznáról, majd felgyújtották.

Az október 5-én hatályba lépett, a demonstrációkon az arcmaszkok használatát tiltó törvény ellenére a vasárnapi megmozdulásokon többen jelentek meg különféle arcmaszkokban.

Hongkongban immár ötödik hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet egy azóta már visszavont törvénytervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal, illetve az egyre növekvő pekingi befolyással szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsapott a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vetettek be.