2024. március 19., kedd

Megkezdődött a parlamenti választás Kanadában

Megnyitottak az első szavazókörök hétfőn Kanada keleti felében, és ezzel megkezdődött a különösen szoros versenyt ígérő parlamenti választás az észak-amerikai országban.

Új-Fundland és Labrador tartományban kezdődött meg a szavazás helyi idő szerint reggel fél 9-kor. Kanada hat különböző időzónában terül el, így az utolsó szavazatokat az ország legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában fogják majd leadni közép-európai idő szerint kedd hajnali 3 óráig bezárólag.
A közvélemény-kutatók felmérései szerint évtizedek óta nem tapasztalt szoros verseny várható, a két legnagyobb - a hatalomban hagyományosan egymást váltó - párt holtversenyben van. A legfrissebb kutatások szerint a Justin Trudeau miniszterelnök vezette Liberális Párt a voksok 31-34 százalékára számíthat, míg kihívója, az Andrew Scheer vezette Konzervatív Párt országosan 32-33 százalékot kaphat. Az előrejelzések szerint így sem a liberálisok, sem a konzervatívok nem tudnak majd kormányalakításhoz szükséges többséget szerezni a 338 tagú képviselőházban.
A mérleg nyelvének szerepét a baloldalinak számító Új Demokrata Párt (NDP) és a québeci szeparatista Québeci Blokk (Bloc Quebecois) játszhatja majd. A felmérések szerint az NDP-re a választók csaknem 20 százaléka adhatja majd a szavazatát. A Québeci Blokknak is jelentős szerep juthat majd, mert ugyan csak Québec-ben állít jelölteket, ez a terület összesen 78 delegáltat juttat be az ottawai törvényhozásba.
A 47 éves Justin Trudeau ebben a kampányban már nem tudta kijátszani fiatalságának ütőkártyáját: kihívója, Andrew Scheer mindössze 40 éves. A 2015-ben meglepetésszerű győzelmet arató Trudeau kormányzását a négyéves ciklus végére több botrány is beárnyékolta. Augusztusban az etikai és összeférhetetlenségi ügyeket vizsgáló parlamenti biztos megállapította, hogy a miniszterelnök megsértette az etikai előírásokat azzal, hogy megpróbálta befolyásolni igazságügyi miniszterét. Trudeau továbbá nemrég bocsánatkérésre kényszerült amiatt is, hogy egy most nyilvánosságra került fénykép tanúsága szerint egy 2001-es főiskolai jelmezbálon feketére festett arccal vett részt.