2024. március 29., péntek

A világvégére vártak

Tíz évig éltek egy pincében a külvilágtól elzárva

A világvégére várva közel tíz évig élt egy pincében a világtól elzárva egy holland férfi hat, 18–25 év közötti gyermekével. A rendőrség az ország keleti részén fekvő Ruinerwold egy eldugott családi gazdaságának pincéjében bukkant rá a családra.

A közeli fogadó tulajdonosa hétfőn értesítette a rendőrséget, amikor egy rémült, torzonborz szakállas fiúval találkozott, aki elmondta neki, hogy már kilenc éve nem jött ki a pincéből, most megszökött és segítségre van szüksége.

A rendőrség a farmon hat embert talált. Őrizetbe vettek egy 58 éves az osztrák férfit, aki nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal. Azzal gyanúsítják, hogy akaratuk ellenére tartotta birtokán a család tagjait.

A holland és az osztrák média szerint a környékbeliek által „József, az osztrák” néven emlegetett, bécsi születésű férfi (lapértesülés szerint asztalos) évek óta élt együtt fiatalok egy csoportjával a bérelt farmon. A férfi nem tagja a családnak.

A farmon lévő ház szobájának szekrénye mögött találtak rá egy lépcsőre, amely a pincébe vezetett, ahol az apa és a gyerekek éltek. A gyermekek édesanyja valószínűleg meghalt még azelőtt, hogy a család 2010-ben a farmra költözött volna.

A helyiek elmondták az újságíróknak, hogy a farmon mindig csak egy férfit láttak, nem is tudták, hogy van családja. A farm a településtől mintegy 200 méterre, egy fás terület mögött fekszik. Egy nagy veteményeskert található rajta, kecskék is legelnek ott, ami lehetővé tehette a család önellátását.