2024. április 18., csütörtök

A nemzet megmaradásának a záloga

A viski és a kárpátaljai magyarság rendületlenül őrzi a nemzetet megtartó lángot

Visken és Kárpátalján a magyarok őrzik a hagyománynak, hűségnek és istenfélelemnek a lángját, amely az egész nemzet megmaradásának a záloga, jelentette ki Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes vasárnap Visken, a magyar kormány támogatásával és anyaországi gyűjtésből felújított református templom, orgona és parókia avatási ünnepségén.

A Huszthoz közeli szórványtelepülés zsúfolásig megtelt, nyolc évszázados, 800 férőhelyes templomában tartott hálaadó istentisztelet keretében mondott köszöntőjében Magyar Levente példaértékűnek nevezte, ahogy a szórványban élő viskiek és általában a kárpátaljai magyarok ragaszkodnak őseik hitéhez. „Sok bizonyítékát látom Visken és Kárpátalján járva annak, hogy a magyarok őriznek egy olyan lángot, amely a nemzet más részeiben talán már gyengébben pislákol: a hagyománynak, hűségnek és istenfélelemnek egy olyan lángját, amely az egész nemzet megmaradásának elsődleges záloga” – mondta az istenhit reményt adó, megtartó erejét hangsúlyozva a miniszterhelyettes, aki a 140 éves viski templomi orgona felújításának fővédnöke volt, majd kiemelte, a hit mellett nagyon fontos, hogy a magyarság minden körülmények között építkezzen, „építsen templomot, orgonát, parókiát, iskolát, óvodát, falut, várost, országot, hazát és nemzetet”. „Ha hitből és jó szándékból építkezünk, akkor meg fog segíteni bennünket az Isten” – fogalmazott Magyar Levente.

Az építkezésben is elsősorban a hit, az emberi jószándék, a jövőbe vetett remény számít – szögezte le a miniszterhelyettes, majd arra utalva, hogy milyen történelmi viharokat állt ki a viski református templom és gyülekezet, hozzátette, van remény, mert voltak a nemzet életében a mostaninál sokkal nehezebb idők és nagyobb kihívások, és ennek ellenére ma tele van hívekkel a viski templom.
Az orgona történetét ismertetve Jenei Károly viski református lelkész elmondta, a viski gyülekezet tagjai kétszáz évvel ezelőtt határoztak úgy, hogy templomukban szükség van orgonára, amire azután 60 éven keresztül gyűjtöttek. A hangszert 1880-ban készítette el Országh Sándor budapesti orgonaépítő mester. Az orgona felújítását a Külgazdasági és Külügyminisztérium anyagi és logisztikai támogatásával, valamint részben anyaországi gyűjtésből származó adományokból Budaörsön végezték Paulus Frigyes orgonaépítő műhelyében, emelte ki a lelkész, aki köszönetet mondott Magyarország kormányának, külön a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, az anyaországi adományozóknak és a viski református gyülekezet tagjainak a templom, az orgona és a parókia két évig tartó felújításához nyújtott támogatásért.