2024. április 18., csütörtök

Tizenegy adócsalót tartóztattak le

A szürkegazdasági piacra szállítottak, illetve fantomcégeket működtettek

A rendőrség ma több városban, így Szabadkán, Belgrádban, Dobanovciban, Pancsován és Vranjéban összesen 11 személyt tartóztatott le, akiket adócsalással és pénzmosással vádolnak. Az Adóhivatal közleménye szerint 542 millió dinár értékben titkolták az adót, és 441 millió dinár esetében pénzmosást hajtottak végre.

Az előállított személyeket azzal terhelik, hogy 2017. október 15-étől 2019. október 15-éig megalapozatlan dokumentumokat nyújtottak be, hogy visszaigényelhessék az adót, valamint kihasználják az adóhitel lehetőségeit. A letartóztatásokat az újvidéki Felső Bíróság korrupcióellenes különleges részlege rendelt el, és az adórendőrség mellett részt vett bennük a rendőrség és a BIA is.

Az adott személyektől ideiglenesen öt teherautónyi ruházatot koboztak el, valamint 330 ezer jövedéki bélyegzőt, 8500 liter alkoholos italt, továbbá bizonyos mennyiségű devizát is lefoglaltak. Az ideiglenesen lefoglalt árut az Adóhivatal raktárában tárolják, becsült értéke 103 millió dinár.

A közlemény szerint a gyanúsítottak olyan vállalkozást működtettek Szabadkán, amellyel fenntartották a Törökországból behozott áru legális importjának látszatát, miközben az árut illegális úton a szürkegazdaság piacán adták tovább előre ismert vásárlóknak, készpénzért, számla nélkül, és ezzel megtartották a jogot a hozzáadottérték-adó visszatérítésére. A könyvelésben pedig fantomcégeket mutattak fel, amelyeket szintén ők alapítottak, és hamis üzleti dokumentációt állítottak össze.

Adó-visszaigénylés címén 542 millió dinárt kaptak, a hozzáadottérték-adó visszatérítésekor pedig 441 millió dinárt valósítottak meg jogtalanul, amit vámdíjakra és adókötelezettség törlesztésére, de devizavásárlásra is használtak, valamint más vállalatok számlájára fizettek be.

A bűnvádi feljelentésen kívül a letartóztatott személyek ügyével az újvidéki Felső Bíróság korrupcióellenes, különleges részlege is foglalkozik.