2024. március 28., csütörtök

Hamisítványok kora

Az interneten megvásárolható gyógyszereknek a fele hamisítvány

A gyógyszerhamisítás mértékére és az abban rejlő problémákra hívta fel a figyelmet összeállításában a Večernje Novosti napilap. Az írás szerint az interneten megvásárolható gyógyszereknek a fele hamisítvány. Szinte ugyanez a helyzet a különböző táplálékigészítőkkel, azzal a különbséggel, hogy azok az esetek többségében kevésbé veszélyesek az emberek egészségére, mint a hamisított gyógyszerek.

A napilap értesüléseit az egészségügyi minisztériumban is megerősítették, reményüket kifejezvén, hogy az Európa Tanács közelmúltban aláírt egyezményének mentén egyszerűbbé és gyorsabbá válik a hamisított szerek kiszűrése, továbbá a polgárok megfelelő tájékoztatása.

Ami a gyógyszereket illeti, pillanatnyilag elsősorban a citosztatikus készítményeket, az antibiotikumokat, az antidepresszánsokat és a potencianövelő szereket hamisítják, míg az étrendkiegészítő szerek közül a testsúly csökkentésére szolgáló szereket és a potencianövelő készítményeket.

Dr. Slobodan Janković, a Kragujeváci Klinikai Központ farmakológusának elmondása szerint az elmúlt tíz évben Szerbiában nem egyszer előfordult, hogy a megvizsgált táplálékkiegészítők egyáltalán nem tartalmaztak aktív hatóanyagot, arra viszont eddig nem volt példa, hogy veszélyes hatóanyagot tartalmaztak volna. A szakember a Večernje Novostinak nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy olykor a túlságosan magas hatóanyag koncentráció jelenik meg problémaként.

– Külföldön be lehet szerezni bizonyos fogyasztószereket, amelyek hatóanyag koncentrációja igencsak magas, annyira, hogy akár toxikusnak is tekinthető az adott szer. Ezeknek a megkérdőjelezhető hatóanyagoknak az egyike az afrikai káva, ezt különösen gyakran alkalmazzák a megengedettnél nagyobb mennyiségben – taglalta Slobodan Janković.