2024. április 20., szombat

A család évének jegyében

A hétvégén a zentai Művelődési Ház színháztermében megtartották a Magyar Egészségügyi Társaság és a MET Vajdasági Tagozata által rendezett 23. konferenciát.

A Magyar Egészségügyi Társaság alapvetően azért alakult, hogy a Kárpát-medencei magyar egészségügyi dolgozókat összefogja (Szögi Csaba felvétele)

A Magyar Egészségügyi Társaság alapvetően azért alakult, hogy a Kárpát-medencei magyar egészségügyi dolgozókat összefogja (Szögi Csaba felvétele)

Az eseményt megelőzően dr. Farkas Emil, a Magyar Egészségügyi Társaság Vajdasági Tagozatának elnöke, a MET alapító és elnökségi tagja lapunknak nyilatkozva elmondta, a szervezet alapvetően azért alakult, hogy a Kárpát-medencei magyar egészségügyi dolgozókat összefogja, és azokkal a témákkal foglalkozzon, melyek leginkább érintik a magyarságot. A legkülönbözőbb betegségekkel, jelen pillanatban viszont legfőképpen a népesedéspolitikával, hiszen 2019. a család éve. Ezzel kapcsolatban azt tűzték ki célul, hogy megvilágítsák a család, illetve a gyermekvállalás támogatási rendszerét. Egyrészt politikai szempontból, mindarról, amit a magyar állam végzett az elmúlt tíz évben a fentiekkel kapcsolatban, másrészt társadalompolitikai és egyházi szempontból. Ez tette ki a konferencia első részét, a másodikban pedig rövid beszámolók hangzottak el az utódállamok régióvezetőinek részéről, hogy ezekben a régiókban milyen családtámogatási rendszer működik. Dr. Farkas örömét fejezte ki amiatt, hogy ez volt a magyar állam által támogatott első konferenciájuk az elmúlt huszonöt évben, s ilyen módon sokkal könnyebben tudták megszervezni, hiszen az előzőeket mind önerőből, humán forrásokból tudták megvalósítani.

Az esemény kezdetén a jelenlévőket dr. Farkas mellett dr. Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár, Lőrinc Csongor, Zenta önkormányzatának egészségügyi feladatokkal megbízott tanácstagja és Csáki Beáta, a Zentai Közkórház igazgatója üdvözölték, akik mindannyian a család társadalomban és a magyarság megmaradásában betöltött szerepét és jelentőségét hangsúlyozták. A konferenciát megnyitó dr. Galuska László szakorvos, egyetemi tanár a MET elnökségi tagságának nevében köszöntött minden jelenlévőt, és elmondta, egy 23. alkalommal megrendezésre kerülő konferencia igen kitartó, szívós és eredményes munkát feltételez a szervezők részéről, amiért mindannyian köszönettel tartozunk nekik.