2024. március 28., csütörtök

Védőoltással a járvány ellen

Ezer tetravalens vakcina érkezett Topolyára

Megérkezett a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségházba is az influenza elleni ingyenes védőoltás. A díjmentes oltásra elsősorban a 65 évnél idősebb polgárok élveznek előnyt, továbbá a 65 évnél fiatalabb, orvosi igazolással rendelkező krónikus betegek, az onkológiai kezelésben részesülők, a várandós nők és azok az egyének, akik munkájukból kifolyólag nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg, így az egészségügyi, illetve a szociális intézményekben dolgozók. Dr. Kálóczi Dóra, az egészségház igazgatónője elmondta, hogy Topolyára 1000 adag érkezett, és az idén először úgynevezett tetravalens vakcinát vehetnek fel a polgárok.

Dr. Kálóczi Dóra (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Dr. Kálóczi Dóra (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A tetravalens vakcina az A típusú vírus két fajtája, és két B típusú vírus ellen fejlesztették ki. Főleg a krónikus betegséggel küzdőknek ajánlott a védőoltás, így az emésztőszervrendszeri és a szívbetegségben szenvedőknek. Gondolok itt a cukorbetegekre és a túlsúlyos betegekre. A súlyos veseelégtelenségben szenvedők, a légzőszervi megbetegedéssel küzdők, illetve az onkológiai betegek is jogosultak az ingyenes védőoltásra, és a 65 év felettiek is igényelhetik – nyilatkozta az igazgatónő, aki elmondta azt is, hogy a védőoltást a polgárok a kezelőorvosuknál igényelhetik.

Azt tudni kell, hogy az influenza elleni védőoltásnak nincsenek komolyabb mellékhatásai. Amit megemlíthetünk, azok egy-két nap alatt elmúlnak, mondjuk egy kis enyhe láz, kis bőrpír jelentkezhet a szúrás helyén, esetleg kis gyengeség vagy émelygés, semmi súlyos, ami aggodalomra adna okot –  mondta az igazgatónő, akinél az ellenjavallattal kapcsolatban érdeklődtünk.

Egyedül, ha valamilyen súlyosabb akut megbetegedéssel küzd a polgár, ha valakinek tüdőgyulladása van vagy lázas, olyankor, szoktuk mondani, hogy amíg nem múlik el, tanácsos várnia. Ilyenkor már eleve gyenge a szervezet, és az oltás további terhet jelenthet számára. Tisztában kell lennünk azonban azzal, hogy 100 százalékos védelmet a védőoltás nem nyújt, ugyanakkor jelentősen lerövidítheti a betegség lefolyását, illetve a szövődmények kockázatát is csökkentheti. Ezért is javasolt különösen azoknak az egyéneknek felvenni, akik krónikus betegséggel küzdenek – fejtette ki dr. Kálóczi.

A Topolya községbeliek fokozott érdeklődést mutatnak az ingyenes vakcinák iránt, tavaly rövid idő alatt elfogytak a védőoltásadagok. Abban az esetben, ha elfogynak az ingyenes adagok, a páciensek a saját zsebükből, a gyógyszertárakban tudják beszerezni a vakcinát.

Tapasztalatok szerint a járvány novemberben, decemberben kezdődik, és előtte két héttel javasolt az oltást beadatni, hiszen ennyi időre van szüksége a szervezetnek, hogy kialakuljon a védettség a vírussal szemben. Járvány idején már nem érdemes felvenni a vakcinát – tudtuk meg, mint azt is, hogy az influenza elleni védőoltást az orvosi tanács alapján ajánlatos évente felvenni, hiszen újabbnál újabb vírusok jelentkeznek.