2024. április 25., csütörtök

Miért izgalmas olvasmány a bibliográfia?

Dr. Györe Géza a topolyai könyvtár vendége volt

Csütörtökön este a Juhász Erzsébet Könyvtár Vendégségben itthon elnevezésű beszélgetéssorozatának vendége dr. Györe Géza,  a topolyai könyvtár egykori igazgatója, a Pannon Egyetem adjunktusa volt. Náray Éva, a könyvtár jelenlegi igazgatója és Pastyik László bibliográfus, Györe Géza egykori tanára faggatta a jelenleg Veszprémben élő könyvtárost, bibliográfust, egyetemi előadót.

Pastyik László, Györe Géza és Náray Éva (Herceg Elizabetta felvétele)

Pastyik László, Györe Géza és Náray Éva (Herceg Elizabetta felvétele)

Az est központi témája a Forum Könyvkiadó Intézetnél nemrég megjelent, A horvát és a szerb irodalom magyar recepciója című, nagyszabású, mintegy hat és félezer tételt tartalmazó, két évszázadot felölelő, reprezentatív munka volt, mellyel Györe Géza kiérdemelte az idei Bazsalikom Műfordítói Díjat.

A könyvtár padlástermét megtöltő érdeklődő közönség arról is hallhatott, hogyan került 1992-ben az est vendége egy kis őrvidéki faluba, ahol horvát nyelvet tanított, majd Celldömölkre, onnan Pápára. Mint mondta, elsősorban könyvtárosnak tartja magát, de bibliográfus is. Jelenleg a veszprémi Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézetének adjunktusa, így természetesen a

 nagy precizitást követelő bibliográfusi munka mellett a neveléstudományok területén is nagy jártasságra tett szert. Megtudtuk az is, hogy előkészületben van egy újabb könyve, de foglalkoztatja a vajdasági magyar perszonális bibliográfia (a Fehér Ferencről szóló bibliográfiája 28 évvel ezelőtt, 1991-ben jelent meg) és a könyvtárpedagógia is.