2024. április 18., csütörtök

Tíz évre bérelhetnek majd földet az állattenyésztők

A péterrévei Szabó Tibor, valamint a bácsföldvári Pavle Gucunski gazdaságába is ellátogatott szombaton Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár és Dragan Tošić, Óbecse polgármestere.

Mindkét vendéglátójuknál el is beszélgettek néhány helybéli gazdával, akik első kézből értesülhettek arról: egy törvénymódosítással 20 év után először lesz lehetőség arra, hogy az állattenyésztők 10 évre bérelhessenek majd állami földet.

Adó és támogatási kedvezmények a kizárólag földművelésből élők számára

Egy új törvénnyel definiálni fogják a professzionális mezőgazdasági termelők körét többek között azért is, hogy adó és támogatási rendszer tekintetében a csak földművelésből élők előnyt élvezhessenek azokkal szemben, akik például a nyugdíj- és rokkantsági biztosításukat más módon is meg tudják valósítani.

Vuk Radojević elmondta: a jelenlegi tartományi kormány idején Óbecse község területére több mint 210 millió dináros támogatás érkezett.

Különösen nagy volt az érdeklődés a fiatal termelőknek járó támogatások iránt, ők csaknem 42 millió dinárt kaptak. Emellett a legnagyobb érdeklődés az öntözőrendszerek beszerzése iránt volt, amire szintén több mint 40 millió dináros támogatást adtunk, és csaknem 30 millió dinár jutott új gépekre és hűtőbrendezések felszerelésére – összegezte Radojević.

A tartományi titkár arra is emlékeztetett, hogy ugyancsak az elmúlt három évben a tartományi kormánytól a községbe nagyjából 400 millió dinár érkezett víz- és szennyvízberuházásokra, dűlőutak és sárrázók kiépítésére, csatornázásra és illegális szemétlerakók eltakarítására az állami földekről.