2024. április 26., péntek

Újabb 50 millió az iskoláknak

A tartományi eszközökből 17 oktatási intézmény épületfelújítását finanszírozzák

A tartományi költségvetés átütemezésével újabb 50 millió dinárt fordítanak iskolaépületek felújítására, átalakítására, karbantartási ráfordításokra. Most pályázat útján 17 oktatási intézménynek – 12 általános iskolának és 5 középiskolának – ítélték meg a munkálatokhoz szükséges eszközöket.

– A kérvényezett eszközök magassága ezúttal is meghaladták a tervezett költségvetési keretet. Az oktatás körülményeinek, feltételeinek javítását szolgáló beruházásokat folytatjuk, ezért arra kérem az oktatási intézmények igazgatóit, továbbra is pályázzanak, annak érdekében, hogy a tartományi kormány minden oktatási-nevelési intézménynek biztosítani tudja a megfelelő infrastruktúrát – nyilatkozta Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár.

A megítélt eszközöket többek között a tetőszerkezet nagyjavítására, a tetőburkolat cseréjére, az energetikai korszerűsítésére, a vizesblokkok felújítására, az épületek fűtési gondjainak megoldására fordítják.

ÓBECSE 5,4 millió dinárt kap

Nemrég még a megmaradásáért küzdött az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola, hamarosan pedig teljesen felújíthatja majd a vizesgócokat. A 2,9 millió dináros beruházást a tartományi kormány pályázatán nyert pénzből valósíthatják meg. Balog Virág Zsolt tőlünk értesült a hírről, és nem rejtette véka alá a boldogságát:

– Ez nagyszerű hír! Az iskola minden emeletén teljesen föl szeretnénk újítani a mosdókat, ez a pénz nagyjából az összköltségek 60 százalékát fedezi, így emeletenként, több szakaszban tudjuk majd elvégezni a munkálatokat. A vizesgócokban nemcsak a csempéket és a szanitereket cseréljük le, hanem teljesen új víz- és szennyvízvezetéket és villanyhálózatot alakítunk ki – mondta el az igazgató.

Az iskolát az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport javasolta az év elején bezárásra, de a lakosság összefogásának és a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásának köszönhetően végül nem kerül lakat a 80 százalékban magyar diákokat befogadó iskolára.

A községben még egy iskola örülhetett a tartományi kormány döntésének: az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola 2,5 millió dinárt nyert a pályázaton. Tufegdžić Mónika igazgatónő elmondta: ebből a pénzből a tornaterem parkettáját hozzák majd rendbe, falakat meszelnek le, ajtókat, ablakokat, tornaszereket festenek át, de az öltözőket is hasonló módon felújítják.

– A tornaterem és az öltözők mellett az iskolaépületek folyosóit is kifestjük. Nagyon boldogok vagyunk, mert ebben az iskolában 2012 óta nem volt ehhez hasonló beruházás! – tette hozzá Tufegdžić Mónika. n feró

AZ ALÁBBI ISKOLÁK RÉSZESÜLTEK TARTOMÁNYI ESZKÖZÖKBEN

Az adai Bartók Béla Zeneiskola – 2,1 millió dinár –, a kupuszinai József Attila iskola – 2,6 millió dinár –, a zentagunarasi Október 18-a iskola – 4,1 millió dinár –, az óbecsei Petőfi Sándor iskola – 2,9 millió dinár –, a szintén óbecsei Samu Mihály iskola – 2,5 millió dinár –, a fehértemplomi Marko Stojanović iskola – 4,5 millió dinár –, a verseci Moša Pijade iskola – 2 millió dinár –, a szebittabéi Miloš Crnjanski iskola – 1,9 millió dinár –, az aradáci Bratstvo iskola – 3 millió dinár –, a čortanovci Ruža Đurđević Crna iskola – 3,6 millió dinár, a magyarkanizsai J. J. Zmaj iskola –3,3 millió dinár –, a törökkanizsai J. J. Zmaj iskola – 7 millió dinár –, a mitrovicai Petar Krančević Zeneiskola – 1,29 millió –, a nagybecskereki Josif Marinković zeneiskola – 1, 2 millió dinár –, az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Iskola – 3,3 millió dinár –, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium – 2,5 millió – és a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium – 2,1 millió dinár.