2024. március 28., csütörtök

Tudományparkban szerezhető meg a tudás

Magyarkanizsán ünnepélyesen átadták a szabadtéri oktatásra is alkalmas létesítményt

A támogatók és a községbeli elöljárók, valamint a főszereplők, a gyerekek jelenlétében pénteken délelőtt Magyarkanizsán átadták a tudományparkot a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ udvarában. A szabadtéri pavilon és az azt körülölelő területnek az a célja, hogy a tanulók a szabadban, háromdimenziós szemléltetőeszközök használatával és interaktív módon is tanulhassanak, ami még inkább felcsigázhatja az érdeklődésüket egy-egy tantárgy iránt.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A gyermekeket is bevonták a tervezésbe, ugyanis tavasszal rajzpályázatot hirdettek, így a gyerekek is lerajzolhatták, mit szeretnének viszontlátni a tudományparkban. Az ő ötleteiket is figyelembe véve épült ki a tudománypark, melyet leginkább tavasszal tudnak majd kihasználni, de a nyári szünetben is jó szolgálatot nyújthat – ezt is hangsúlyozta Varjú Potrebić Tatjana, a központ igazgatója.

– A 2018-ban kiírt a Közösen a közösségért pályázatra jelentkezett intézményünk, és elnyertük azt az ötmillió dinárt, amire szükségünk volt ahhoz, hogy rendezzük az udvart és megcsináljuk az alapokat ahhoz, hogy felépüljön ez a nyári tanterem, a továbbiakban pedig felszereljük a szemléltetőeszközökkel. Olyan interaktív szemléltetőeszközöket készítettünk, amelyek közelebb hozzák a gyermekekhez a tanulást, a tudományok népszerűsítését, és a szabadban, játékosan tanulhatnak. Célunk a szabadtéri oktatás szorgalmazása, és hogy minél többen látogassák a tudományparkot – mondta el az igazgatónő, aki említést tett arról is, hogy három éve működik a tudományklub, ahol a gyerekek már egyfajta jártasságot szerezhettek az ott folyó programtevékenységek által, de mivel a tudománypark nyitott, bárki számára elérhető, így akár spontánul is ellátogathatnak ide az osztályok tanári kísérettel, és vidékről is várják a bejelentkező diákcsoportokat.

Már most tervezik a táborokat, hogy tavasszal teljesen benépesíthessék a gyerekek a területet, amely méltán beillik a város idegenforgalmi arculatába – erre tért ki Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere is.

Fejsztémer Róbert és Stefan Despotović szalagátvágással átadta rendeltetésének a tudományparkot (Gergely József felvétele)

Fejsztémer Róbert és Stefan Despotović szalagátvágással átadta rendeltetésének a tudományparkot (Gergely József felvétele)

– Nagy öröm, hogy újabb közösségi térrel gazdagodott Magyarkanizsa község. Bár ez a projektum eredetileg oktatási és tudományos célokat szolgál, ez a tér az idegenforgalom szempontjából is jelentős, hiszen itt közösségi rendezvényeket tarthatunk. Azt a teret és udvart szépíti, ahol a tőszomszédságban ott a Művészetek Háza, a hotel, a kávézó, a pedagógus-továbbképző, egyszersmind olyan kiegészítést ad ennek az udvarnak, ami mind oktatási, mind tudományos, mind idegenforgalmi szempontból plusz színfoltja községünknek és Magyarkanizsának – magyarázta a polgármester.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is jelen volt az ünnepélyes átadóan, annak okán is, hogy a tartomány is hozzájárult a tudománypark kiépítéséhez, és fontos számukra a diákok minél színvonalasabb és célorientált oktatása. Lapunknak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a nagykikindai mellett a magyarkanizsai is a gyermekek örömére és tudásának bővítésére épült.

– Örülünk, hogy a tartomány is része ennek az összefogásnak, mellyel megvalósulhatott a tudománypark. A felszereléshez nyújtottunk támogatást, a későbbiekben pedig a programokat segítjük, hiszen ennek folytatódnia kell a gyerekeink miatt, akik akár kis tudósoknak is érezhetik itt magukat, amikor eljönnek és közvetlenül szerezhetnek tudást a természettudományokból. Fontos az az összekötő híd, ami elengedhetetlen a tudomány és az oktatás között és ez a tudománypark ezt szolgálja – mondta Nyilas Mihály, aki arról is említést tett, hogy a tartományi titkárság október 18-án jelentette meg a legutóbbi pályázati eredményeket, melyben 50 millió dinár értékben iskolafelújításokat támogat. Magyarkanizsa is sikeresen pályázott, így a helyi általános iskolában 3,3 millió dinárból felújíthatják a tornatermet.

A NIS képviseletében Stefan Despotovfejtette ki, hogy igazán örül annak a jó, és immár mondhatni, sikeres együttműködésnek, mely a kőolajipari vállalat és a város között kialakult és bízik abban, hogy ez folytatódik további befektetésekkel, amivel a felnövekvő generációt segítik.

A NIS által ötvenmillió dinárral támogatott tudománypark átadása ünnepi műsorral és a gyerekek zsongásával volt tarkított, majd a gyerekek örömmel vették birtokukba a létesítményt.