2024. április 25., csütörtök

Új útburkolatot kapott Magyarcsernye főutcája

A nagy teherforgalom megkeserítette a helybéliek életét

A bánáti Magyarcsernye határ menti, községi székhely, amelynek az utóbbi évek egyik legjelentősebb kommunális beruházását – a főutca újraaszfaltozását – tekintette meg tegnap Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, Tóth László Magyarcsernye tanácselnöke és Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár kíséretében.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

Magyarcsernye mintegy húsz kilométerre van a Szerbcsernye–Zsombolya-határátkelőtől. Naponta több száz jármű – köztük sok tehergépkocsi – halad át a falu főutcáján, ami igen csak megkeseríti az ott élők mindennapjait.

– Nagy az útnak a megterhelése, és itt volt már az ideje, hogy felújítsák. A kátyúk miatt nagy volt a hangzavar, repedeztek a falak, egyszóval nehéz volt az élet. No, most fordult a kocka fölújították az utat és ezek a problémák eltűntek – hallottuk a helybeli Kocsis Pétertől. 

A munkálatok ideje egybeesett a kukoricatöréssel, ami esetenként ugyan gondot okozott, de most mindenki örül annak, hogy új útburkolatot kapott a főutca. Mint ahogy Tóth László tanácselnök mondta, több mint egy évtizedes probléma oldódott meg. A rossz útburkolat miatt már nemcsak a régi, hanem az új házakban is érezhető volt a rezgés.

– A csernyeiek körülbelül egy évvel ezelőtt kerestek meg azzal a látható problémával, hogy a településen átvezető út, amely tulajdonképpen első osztályú út, mely összeköti Nagybecskereket Romániával, nagyon rossz állapotban van. Most sikerült megoldani a problémát, Ez a beruházás 35 millió dinárba került, tehát 300 ezer euróba, és 3,4 kilométer hosszúságban sikerült fölújítani a főutcát. Mint hallottam, a házakban gyakorlatilag nem lehetett élni a vibrációtól, amikor egy teherautó elhaladt az utcán. Nagy a forgalom ezen az úton, de valószínűleg még nagyobb lesz a következő időszakban, hiszen én úgy gondolom, hogy nőni fog a nemzetközi forgalom, mindenféleképpen úgy ahogy Magyarország felé, Románia felé is. Azt hiszen, hogy nagyon fontos elmondani, hogy van itt még mit csinálni. Megpróbálunk eszközöket biztosítani jövőre, hogy tovább haladjon ennek az útnak a fölújítása – nyilatkozta Kern Imre.  
A Magyarcsernyén át vezető útszakasz felújítását a Szerbia Utak Közvállalat biztosította karbantartási eszközökből.