2024. április 25., csütörtök

Politikai hadszínterekké váltak az önkormányzatok

Éles vita a választásokról a parlament első őszi ülésnapján

Az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitó ülésén Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva a pártok frakcióvezetői is ismertették a saját értelmezésüket az október 13-ai önkormányzati választás eredményével kapcsolatban. Mint a választások napján is, most is hasonló érvelések hangzottak el, az ellenzéki pártok képviselői győzelemről és politikai lázadásról beszéltek, és felszólalásaik középpontjába kivétel nélkül Orbán Viktor bírálatát állították.

JOBBIKOS VÍZIÓ A NEMZET ÚJRAEGYESÍTÉSÉRŐL

Október 13-án elkezdődött a nemzet újraegyesítése, az önkormányzati választáson a szavazók belépőjegyet vettek a 2022-es kormányváltásra – reagált a Jobbik frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalására.

Jakab Péter köszönetet mondott azoknak a szavazóknak, akik „nem engedve se fenyegetésnek, se zsarolásnak, se megfélemlítésnek, a belátásuk szerinti leghitelesebb ellenzéki jelöltre adták a voksukat”. Úgy értékelt: október 13-án 4 millió honfitársunk 10 megyei jogú városban, a fővárosban és számtalan kisebb településen megvette a belépőjegyet a 2022-es kormányváltásra. Azzal vádolta a kormányoldalt, hogy az elmúlt években úgy kezelte a magyar városokat és falvakat, mintha azok a birtokai lennének, a lakosokat pedig úgy, mintha jobbágyok lennének. „A jobbágyok azokban október 13-án azt mondták, hogy ebből elég volt (...), a jobbágyok fellázadtak” – fogalmazott a politikus, aki szerint ez azt jelenti, hogy a közeleg a trónfosztás. Jakab Péter őfelségének szólítva Orbán Viktort úgy folytatta: „ma még birtokaik egy részét vettük el, holnap el fogjuk venni a hatalmát, és holnapután el fogjuk venni a szabadságát is, mert aki a saját népe zsarnokává válik, azt a nép oda juttatja, ahová a zsarnok való, akkor is, ha magát keresztényinek hazudja”.

„FELSZABADÍTOTTUK BUDAPESTET”

A kormánypártok politikája elleni lázadásnak nevezte az önkormányzati választás eredményét a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem akar vitázni arról, ki nyerte meg a választásokat, de abban biztos, hogy ha politikai értelemben legfontosabb, nagyobb települések összességében inkább az ellenzékre szavaztak, akkor ez világos üzenet.

„Nem egyszerűen önkormányzati választás, hanem az önök politikájával szembeni lázadás volt” – mondta.

Orbán Viktort azzal vádolta: „tudtával és megrendelésével az adófizetők pénzéből, hazug félrevezető propaganda zajlik Magyarországon”.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy az önkormányzati választás az ellenzéki együttműködés kezdete, nem pedig annak a vége, „ahogy most felszabadítottuk Budapestet, úgy fogjuk 2022-ben felszabadítani az egész országot”.

Szerinte Karácsony Gergely nem milliárdos támogatással, propagandagépezettel, hanem a választók segítségével lett a főváros új vezetője, aki számos új, a kormányzatnak fájó lépést jelentett már be, legyen szó a Lokál című lap terjesztési engedélyének visszavonásáról, az elhelyezés nélküli kilakoltatások leállításáról vagy a Római-part „ledózerolásának” megakadályozásáról vagy a klímavészhelyzet kihirdetéséről.

Az ellenzéki együttműködés folytatását ígérte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, azt mondta, „együtt fogunk készülni 2022-re”.

Közölte, az ellenzéki pártok megértették a választók üzenetét, most a szabad városokban kell bizonyítaniuk. Közölte, hogy az ellenzéki vezetésű településeken a kormány által elmulasztott feladatokat kell elvégezni, például a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését.

A klímavédelemről szóvá tette, Orbán Viktor megakadályozta, hogy az EU elinduljon a klímavédelem útján.

„GYURCSÁNYÉ VOLT A LEGKORRUPTABB KORMÁNY”

Kampányt lehet gyűlölettel folytatni, de települést vezetni csak szakértelemmel lehet – mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője hétfőn a parlamentben.

Kocsis Máté (Fotó: MTI)

Kocsis Máté (Fotó: MTI)

A KDNP-s politikus a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta: abban reménykedtek, véget ért a kampány, de néhány hozzászólás azt mutatja, hogy erről szó sincsen. Értékelése szerint olyan hangnemet kellene megütni, ami méltó a parlamenthez és a magyar közélethez egyaránt.

Gyurcsány Ferenc minden idők legkorruptabb magyar kormányának feje volt – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben. A fideszes politikus arra szólította fel a DK elnökét, hogy szálljon le a magas lóról. Mint mondta, sem a szemkilövetéseket, sem a lovas rohamot soha nem fogják neki elfelejteni. Minden idők legkorruptabb magyar kormányának volt a feje, és minden idők legnagyobb korrupciós ügye is akkor történt, a négyes metró kapcsán – szögezte le.

Arra, hogy Hadházy Ákos független képviselő megpróbálta megzavarni a miniszterelnök felszólalását, azt mondta, ilyet egy anarchista fajankó csinál, nem egy felelős politikus. Jakab Péter (Jobbik) szenvedélyes elnöki székfoglalót tartott a Jobbik tisztújítása előtt – közölte. Azt mondta: kérdezze meg a mellette ülő elnök-elődjét, milyen érzés cigányt verni, beleköpni a Duna-parti cipőkbe, erőszakot alkalmazni, utcán masírozni, közösségeket vegzálni félkatonai alapon. Az milyen erőszak képviselő úr? – kérdezte. Ön beszél kokainozásról, miközben egyetlen tényszerűen bebizonyított esetről hallottak a kampányban Lackner Csaba szocialista képviselő kapcsán – tette hozzá. Hiányolta a szocialista hozzászólásból, hogy nem szólt Wittinghof Tamás budaörsi polgármester szexbotrányáról.

Szabó Tímeának (Párbeszéd) azt mondta, politikai bravúrként elismeri, hogy egy nulla százalékos párt tagját sikerült megválasztatniuk Budapest főpolgármesterének. Szerinte tőről metszett kommunista módszereket alkalmaznak, amikor egy kis részhatalmat kapnak, és egyből újságokat záratnak be.

A HARC ALTERNATÍVÁJA AZ EGYÜTTMÜKÖDÉS

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában kiemelte: az összes ellenzéki hozzászóló arra szólította fel a polgármestereket, hogy a településeik ügyének szolgálata helyett folytassanak harcot a magyar kormánnyal szemben. A kormányfő azt kérte az ellenzéktől, hogy ezt az ötletet gondolják át, az újonnan megválasztott polgármestereknek pedig azt javasolta, hogy ne ezt az utat járják, hanem keressék az együttműködés lehetőségét a kormánnyal, hogy együtt szolgálhassák az ott élők érdekét.

A miniszterelnök a Jobbiknak azt mondta: „Magyarországon szabad magyarok élnek, és nem tűrjük el, hogy jobbágynak nevezzék őket.” „Kereszténységből és erkölcsi kioktatásból, bár jó tanácsokra mindig szükségünk van, kisnyilasoktól ilyeneket nem fogadunk el” – fogalmazott.

Úgy vélte, a sajtószabadság korlátozhatatlan a szociális média világában, nevetséges a 21. században a szabad sajtót hiányolni, miközben a szociális média mindenkinek elérhető.

A miniszterelnök kijelentette: a DK-tól sem fogadnak el erkölcsi kioktatást. Elmondta: azért választották meg az emberek a polgármestereket, mert remélik, hogy jobban fognak dolgozni, mint az elődjük, de aggasztó jelek is mutatkoznak. Ilyennek nevezte, hogy kitüntetni készülnek Demszky Gábort, miközben az ő főpolgármestersége alatt szétlopták a fővárost.