2024. március 28., csütörtök

Ötezer rendőr az utcákon

Belgrádban Dmitrij Medvegyev a koszovói kérdés kapcsán folytat tárgyalást a szerb állami vezetőkkel

Egynapos látogatásra érkezett Belgrádba Dmitrij Medvegyev, Oroszország miniszterelnöke. A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren Ana Brnabić kormányfő fogadta a vendéget. Innen a batajnicai katonai repülőtérre mentek, ahol a szerb katonaság erejének szemléltető gyakorlatát tekintik meg, amelyen 2400 katona és tiszt, 100 katonai jármű, valamint 25 repülő vesz részt, közöttük azok a járművek is, amelyeket Oroszország Szerbiának adományozott.

Ezt követően zsúfolt programja során a Szerbia Palotában tárgyalásokat folytat majd Aleksandar Vučićtyal. A két politikus a tervek szerint a beszélgetésre 45 percet szán. Ezt követően az orosz delegációban szereplő miniszterek kétoldalú megállapodást írnak alá a szerb kormány képviselőivel.

Maja Gojković, a képviselőház elnöke külön ülést hívott össze, amelyen az orosz miniszterelnök beszédet tart majd a parlamenti képviselőknek.

Medvegyev este a Száva Központban részt vesz a Belgrád felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából szervezett díszülésen.

Dmitrij Medvegyev nyolc helyszínt látogat meg belgrádi tartózkodása idején, amely során Kalemegdanra is eljut. Médiainformációk szerint testi épségét több mint 5000 rendőr őrzi, de a titkosszolgálat emberei is figyelik az orosz miniszterelnök mozgását, valamint további 30 orosz biztonsági őr is követi minden lépését.

Már ebből is látszik, hogy az orosz kormányfő biztonsága belgrádi látogatása során a legmagasabb szinten lesz, vagyis hosszabb, rövidebb időszakokra az utcákon forgalomkorlátozással is számolni kell.

Medvegyev várhatóan tárgyal majd az államfővel és Ana Brnabić kormányfővel a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásáról.