2024. március 19., kedd

Jövőnk hajtómotorjai

Megkötötték az ösztöndíjszerződéseket az egyetemi hallgatók az MNT-vel

A cikkhez fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el.

Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjpályázatának idei első körében 227 elsőéves hallgatónak járó és 65 demonstrátor-hallgatói ösztöndíjat írtak alá pénteken Újvidéken az Európa Kollégiumban. Immár kilencéves az ösztöndíjprogram, s a helyszínen felszólalók valamennyien egyetértettek abban, hogy a program teljesítette a hozzá fűzött reményeket akkor, amikor útjára indították a magyar kormány és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az ünnepélyes szerződés-aláíráson, a rendezvény főszereplőin, vagyis az egyetemi hallgatókon kívül ott voltak a vajdasági magyar felsőoktatási intézmények tisztségviselői, valamint a politikai élet, közélet jelentős képviselői, Magyarország szabadkai főkonzulátusának és belgrádi nagykövetségének illetékesei, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai, köztársasági parlamenti képviselői is. Beszédében, a hallgatók köszöntésekor, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke arra fektette a hangsúlyt, hogy az intézmények és a támogatók hisznek a fiatalok álmaiban, melyek megvalósítását kívánják elősegíteni, ezzel ugyanis nemcsak ők nyernek, hanem az egész vajdasági magyar közösség.

– Kilenc évvel ezelőtt először nyújtott támogatást a hazai egyetemeken, szakfőiskolákon tanulmányaikat megkezdő vajdasági magyar hallgatóknak az MNT a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Tette ezt azzal a szándékkal, hogy elősegítse a vajdasági magyar fiatal értelmiség képzettségi és iskolázottsági szintjét, továbbá arra ösztönözze őket, hogy itthon lépjenek munkába, itt rakják le jövőjük alapját, itt alapítsanak vállalkozást, családot – mondta Jerasz Anikó.

Az első ösztöndíjprogramot – folytatta – ma már egy komplex ösztöndíjrendszer fedi le az elsőéves hallgatóktól kezdve a demonstrátorok támogatásán át egészen a mester- és a doktorképzésig. A pénzbeli támogatás mellett több kapcsolódó program, úgymint középiskolásokat megcélzó tájékoztató körút szervezése, a hazai egyetemek és szakfőiskolák bemutatása, tájékoztató füzet kiosztása, felvételi felkészítő, szerb nyelvből felzárkóztató tanfolyamok szervezése is segítik a hallgatók tudásának és kapcsolati tőkéjének megalapozását, a saját karrierjük kiépítését – részletezte Jerasz, aki rámutatott arra is, hogy az elmúlt kilenc évben több ezer hallgató kapott valamilyen ösztöndíjat.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az első generációs ösztöndíjasok már a munka világában tevékenykednek, fűzte hozzá, egy részük már kutatói munkába is fogott, vagy valamilyen vezető pozíciót tölt be, esetleg valamilyen civil szervezetet vezet – erősíti a vajdasági magyar értelmiség közösségét. – Az a régió erős, amely megtermeli magának a saját hajtómotorját. Önök a mi jövőnk, az önök tudása lesz a jövőnk hajtómotorja – hangsúlyozta.

EZ CSUPÁN AZ ELSŐ KÖR

Mint megtudtuk, az idén a legtöbben Bácskossuthfalváról, Csantavérről, Magyarkanizsáról, Nagybecskerekről, Óbecséről, Palicsról, Szabadkáról, Temerinből, Topolyáról, Zentáról és Újvidékről jelentkeztek, 26 község 65 települése képviselteti úgymond magát. A legnépszerűbb karnak, illetve főiskolának a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Szabadkán, az újvidéki Orvostudományi Kar, a műszaki Tudományok Kara, a Művészeti Akadémia és a Természettudományi-Matematikai Kar bizonyult. Jerasz arra is felhívta a figyelmet, hogy ez még csak az első körös pályázati felhívás eredménye. Október 21-éig, vagyis hétfőig nyitva áll a második körös pályázati felhívás, ahol újabb 150 ösztöndíjat ítélnek oda. Ezenkívül a mesterképzésben és doktori képzésben résztvevő hallgatókról sem feledkeztek meg, a Várady kiválóság ösztöndíj számukra nyílt meg, november 15-éig várják pályázataikat.

A MUNKA  MELLETT  TETT  ELHATÁROZÁS

Igazán nagy öröm volt kilenc évvel ezelőtt megteremteni ezt az ösztöndíjpályázatot a szabadkai városháza patinás falai között, de talán még nagyobb öröm volt az, amikor öt évvel ezelőtt már az Újvidéken megépült Európa Kollégium adhatott teret a szerződések aláírásának, emlékezett vissza beszédében Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője. – Azok, akik ma itt ülnek, elkötelezték magukat a munka, a tevékeny élet mellett, s nem riadnak vissza attól sem, hogy céljaik megvalósítása érdekében olykor nagy erőfeszítéseket tegyenek meg. Vannak olyan feladatok, amelyeknek a megoldásához közösségi erőre van szükség, nem számít elégségesnek az egyén teljesítménye. Azt kívánom a hallgatóknak, hogy vértezzék fel magukat műveltséggel, ékesszólással, jó erkölccsel, s akkor képesek lesznek saját céljaik megvalósítására is, de a közösség szempontjából is hasznos, nélkülözhetetlen személynek számítanak majd – értékelte Pirityiné. Hozzátette, hogy az erősödő Magyarország a továbbiakban is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a vajdasági magyar közösség megmaradását támogassa.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

JÓL JÖN A KAPOTT TÁMOGATÁS

A helyszínen néhány hallgatót is megszólítottunk, s afelől érdeklődtünk, miben lesz a leginkább a segítségükre az MNT-ösztöndíj. A nemesmiliticsi Holpert Csilla elmondta, hogy demonstrátori ösztöndíjat kapott, biokémiai-mérnöki tanulmányokat folytat Újvidéken. Mint mondta, jól fog jönni a támogatás a nyelvvizsgák finanszírozására, melyekkel az utóbbi időben akadtak gondjai. Szintén demonstrátori támogatást nyert az óbecsei Koós Csilla, aki elmondta, hogy már nagyon szeretett volna korábban is részt venni az új hallgatókat útbaigazító programban, de nem búslakodik amiatt, hogy csak a negyedik évfolyamon tudta elérni ezt a célt. Hozzátette, hogy a támogatást a tanulmányokkal járó mindennaposnak számító költségek finanszírozására, a lakhatásra költi majd el. Az újvidéki Technológiai Karon folytatja tanulmányait. Német Edvin elsőéves hallgatója a Természettudományi-Matematikai Kar kémia szakának, Nagybecskerekről érkezett Újvidékre tanulni. Nehéz volt a felvételi, vallotta be, de utána már minden könnyebbnek tűnik az egyetemen. Az Európa Kollégiumban lakik, a mentorok is a rendelkezésére állnak, bármilyen kérdése támadna, mondta el a médiának nyilatkozva.