2024. március 19., kedd

Városi zöld tetőkkel a frissebb levegőért

Miért jó zöld tetős házban lakni vagy dolgozni? Egyszerűnek tűnő kérdés, hiszen a zöldet mindenki szereti, kiváltképp abban a városi közegben, ahol ugye soha nincs elég belőle. A zöld tető tehát trendi, mert látványával igyekszik visszacsempészni azt a természetes környezetet, amely az urbanizáció hatására kiszorult. Persze a zöld tetős épületeknek számos más előnyük is van az esztétikumon kívül. Ezeket fogjuk most részletesebben is megvizsgálni.

Pénztárcánk mindannyiunk számára fontos, így első lépésben a gazdasági előnyöket vesszük górcső alá.

Gazdasági előnyök

Az egyik legnyomósabb érv a tető élettartamára gyakorolt pozitív hatása: Mivel a zöld tető egyfajta védőréteget képez a talajréteg alatti tető anyagain, megóvja azokat a szélsőséges hőmérséklettől, a nap ultraibolya sugárzásától, a mechanikai sérülésekről nem is beszélve. Mindezeket figyelembe véve, ha zöld tetős házban lakunk, várhatóan háromszor hosszabb ideig tart a tetőnk, mint szomszédainké, azaz a karbantartásra is a harmadát költjük majd.

 A spórolás itt nem áll meg, hiszen a zöld tetővel – mint természetes tetőszigetelővel – csökkenthetjük energiafelhasználásunkat is. A National Research Council of Canada (Kanadai Nemzeti Kutatási Tanács) kimutatása szerint nyáron 75 százalékot, télen akár 25 százalékot is képesek vagyunk megtakarítani a zöld tető segítségével (lásd a Környezeti előnyök bekezdés tartalmát).

Talán kevésbé köztudott, de a zöld tető optimális hangszigetelő hatással is bír, ami az érintett lakótérben növeli a komfortot. Mivel nagyobb csendet, így kellemesebb környezetet biztosít, a repülőterek és iparterületek közelében kifejezetten hasznos megoldás lehet a zajcsökkentésben.

Előnyeinek köszönhetően a zöld tető a lakossági és kereskedelmi ingatlanok értékét jelentősen megnöveli.

Pénztárcánk kímélése mellett szintén fontos szempont környezetünk védelme, valamint a zöld tető alkalmazásával járó társadalmi előnyök.

Környezeti előnyök

A zöld tetők esetében talán a leglogikusabb környezeti előny a tisztább levegő. A növények ugyanis segítenek megkötni a szmogot, a levegőben található illékony vegyületeket és nehézfémeket, ezáltal komoly hatással bírnak a levegő minőségére és a lakosság egészégére. Lássuk be, egy városban nem tud elég tiszta lenni a levegő, így a legideálisabb az lenne, ha minden tető zöld lenne.

A CO2-t csökkentő hatásuk szintén kézenfekvő, hiszen egyetlen négyzetméternyi zöldtető-felület éves szinten átlag 5 kilogramm szén-dioxidot képes megkötni! Ez a mennyiség pedig további 3,2 kilogrammal növelhető éves szinten fosszilis energiahasználat esetén, hiszen amint azt a Gazdasági előnyök bekezdésnél már olvastuk, a zöld tetők egyik járulékos előnye, hogy alkalmazásukkal csökken az ingatlan energiaigénye.

A városi levegő hőmérséklet-csökkentésének egyik leghatékonyabb módja – a fák ültetése mellett persze – a zöld tetők tömeges alkalmazása. Erre azért van nagy szükség, mert az épületek és utak hőelnyelése miatt a városi hőmérséklet nyáron mintegy 5-7 százalékkal magasabb, mint vidéken. Sőt, a tetőket összevetve is óriási különbségekkel találkozhatunk, ugyanis a hagyományos tetőkön akár 40 Celsius-fokkal is melegebb lehet, mint egy zöld tetőn. A Tyndall Klímaváltozás-kutató Központ kutatása szerint a hőszigethatás ellensúlyozásához a városokban 10 százalékkal több zöld felületre lenne szükség.

A zöld tetők nagy előnye a lehullott záporesők lefolyásának csökkentése, ezáltal a nyári időszakban a csatornahálózat leterheltsége 70–95 százalékkal is csökkenthető. A költségekre szintén hatással vannak, mivel a záporesők tárolására alkalmazott esővízfelfogó tartályok és hasonló berendezések közül így kevesebbre van szükség.

Természetes bioszűrésükkel megakadályozzák, hogy a szennyeződések és a méreganyagok a folyóvizekbe és a vízelvezető csatornákba juthassanak. (Egy 1990-es Kohler & Schmidt-kutatás szerint az esővízzel érkező ólom, réz és kadmium-szulfid 95 százaléka  és a cink 19 százaléka a zöld tető termőközegében marad, ami javítja a helyi vízminőséget).

A zöld tetők erősítik az urbanizáció által megbolygatott ökológiai körforgást és a biodiverzitást azáltal, hogy különböző növény- és állatfajok számára élőhelyet biztosítanak.

Társadalmi előnyök

A zöld tetők közösségi kertekként, illetve rekreációs területekként – akárcsak a természetes zöld területek – nyugtatólag hatnak a pszichére.

 Segítségükkel önálló és önellátó élelmiszerforrások hozhatók létre, elérhetővé váik tehát a városi mezőgazdaság részleges fellendülése, miközben a lakóközösségek ökológiai lábnyomára csökkentőleg hat.

Extenzív zöld tető

Ezek a legkönnyebb zöldtető-típusok. Vékony talajrétegük (15 cm alatt) növényzete csekély gondozást igényel (varjúháj, fű, gyógy- és fűszernövények). A telepítést követően évente csupán egyszer vagy kétszer kell ellenőrizni, és ugyanennyi alkalommal műtrágyázni.

Intenzív zöld tető

Ezen zöld tetők esetében a talajréteg vastagsága 25 és 100 centiméter közötti, amely a pázsitféléktől a fákig, a növénytípusok széles körével beültethető, ezért extra erős tetőszerkezetet igényel. Természetesen a beültetés típusa határozza meg a szükséges talajvastagságot, az öntözőrendszer szükségességét, valamint az ápolás és gondozás szintjét.