2024. március 28., csütörtök

Mondjunk nemet az emberkereskedelemnek!

Képzéseket, műhelymunkákat tartottak az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja alkalmából

Az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja alkalmából Szabadka Város emberkereskedelem elleni helyi munkacsoportja több akciót is tartott pénteken.

Ilija Đukanović, az emberkereskedelem elleni helyi munkacsoport koordinátora, a Városi Tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja számolt be a sajtó képviselőinek a szervezet pénteki tevékenységéről.

– Önkénteseink szórólapokat osztogatnak a városközpontban, amelyeken az emberkereskedelemmel kapcsolatos általános információkat szeretnénk megosztani a polgárokkal. A szórólapon a leggyakoribb áldozati csoportok szerepelnek, illetve az e fajta bűncselekmény formái is. Bárki áldozat lehet, nemtől, kortól, vallási vagy nemzeti hovatartozástól függetlenül. Ma tagjaink előadást tartanak a témában a Széchenyi István Általános Iskolában, ahol az emberkereskedelem felismerésére és formáira fektetik a hangsúlyt, így ma több mint 600 tanuló ismerkedhet meg ezekkel a tényekkel. A Vöröskereszt műhelymunkákon keresztül csatlakozik az akcióhoz. Ebben a hónapban egy óriásplakátot helyeztünk a tejpiachoz, tagjaink több forgalmas helyen is plakátokat tettek ki, hogy minél inkább felhívjuk a figyelmet a veszélyekre. Szervezetünk minden ilyen tevékenységét a belgrádi Atina Egyesület támogatja. Az év végéig egy kerekasztal-beszélgetést is szervezünk majd – nyilatkozta Ilija Đukanović.

Az emberkereskedelem elleni helyi munkacsoport tavaly augusztusi megalakulása óta számos rendezvényt, programot és akciót szervezett a témában, melynek célcsoportjai a gyermekek, a diákok, a szülők, valamint a szociális védelem, az egészségügy és az oktatás területén dolgozók voltak.

– Szervezetünk úgy határozott, hogy az idén a megelőzésre és a képzésekre fektetjük a hangsúlyt. Pozitív értékelést kaptunk eddigi munkánkra a nemzeti munkacsoporttól. Szabadkán tavaly három eljárás indult prostitúció miatt elkövetett embercsempészetért, az idén pedig egy van folyamatban – mondta a sajtónak a koordinátor.