2024. április 20., szombat

A társadalom szolidaritásának fokmérői

Kilencszáz millió dináros beruházás a szabadkai Gerontológiai Központban

A szociális intézmények a társadalom szolidaritásának fokmérői – mondta pénteken Szabadkán Igor Mirović tartományi kormányfő, aki munkatársaival ellátogatott a helybeli Gerontológiai Központ sétaerdei központi épületébe, valamint a Csikós Béla utcában lévő Felnőttek Otthonába, amely szintén a Gerontológiai Központ alá tartozik. A tartományi küldötteket a Gerontológiai Központ igazgatója, Nenad Ivanišević és Szabadka polgármestere, Bogdan Laban fogadta. A látogatáson részt vett Marko Blagojević, a közberuházások kezelésével foglalkozó iroda igazgatója.

A Gerontológiai Központ említett épületeiben jelen pillanatban felújítási munkálatok folynak, aminek megvalósulását a hatalom különböző szintjeinek együttműködése tette lehetővé, és amivel ezen szociális intézmény szolgáltatásainak igénybe vevőinek lakhatási körülményeit, valamint az itt dolgozók munkakörülményeit igyekeznek javítani.

Igor Mirović a médiának nyilatkozva kifejtette, hogy elégedett a látottakkal, és a jövőben is folytatják a szociális, valamint az egészségügyi intézmények felújítását.

– A szabadkai Gerontológiai Központ az egyik legnagyobb ilyen jellegű intézmény a tartományban, és mint ilyen prioritást élvez. Tudjuk, hogy a város szociális és egészségügyi intézményeiben igen komoly beruházásokra van szükség. A közberuházások kezelésével foglalkozó irodával közösen a következő időszakban a Szabadkai Közkórházat is felújítjuk. Három-négy évvel ezelőtt csak álmodhattunk arról, hogy egyszer lehetőségünk lesz ezen beruházások megvalósítására. Most azonban, köszönhetően annak, hogy stabilizálódott az ország anyagi helyzete, és hogy a gazdasági fejlődés pozitívan befolyásolja a köztársasági, a tartományi és a helyi önkormányzatok költségvetését, megnyíltak annak lehetőségei, hogy fejlesszük a szociális intézményeinket is. A szociális védelem a társadalom legérzékenyebb területe, a szociális intézményeken keresztül tudjuk megmutatni, milyen erősek vagyunk, és hogy a társadalomban mekkora az empátia. Jelenleg a jövő évi költségvetés összeállításának előkészítésén dolgozunk, és a jövőben igyekszünk még többet fordítani a szociális intézmények működési körülményeinek javítására. A politika a maga útját járja, de sosem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a legfőbb feladatunk, hogy javítsunk a polgárok élet- és munkakörülményein – fogalmazott Igor Mirović.

Nenad Ivanišević felszólalásában kiemelte, hogy az egyetlen módja annak, hogy megvalósuljanak a szükséges beruházások, az együttműködés, és azt szeretnék, ha a Gerontológiai Központ minden épülete a lehető legjobb körülményeket biztosítaná a szolgáltatásaikat igénybe vevőknek.

Marko Blagojević a médiának kiemelte, hogy mára a szociális intézmények felújításának megteremtődtek a feltételei.

– Nagy öröm számomra, hogy napjainkban egy olyan országban élünk, ahol megengedhetjük magunknak, hogy itt, Szabadkán a szociális védelem terén olyan beruházást támogassunk, amelynek összértéke 900 millió dinár. Három évvel ezelőtt, amikor a tartományi és a köztársasági kormány képviselői tárgyalásokat folytattak a Vajdaságban lévő szociális, egészségügyi és oktatási intézmények felújításának lehetőségeiről, összesen 1,8 milliárd dináros költségvetéssel számoltak. Ez a szám mára megháromszorozódott, az elmúlt három év alatt Vajdaságban 28 helyi önkormányzat területén összesen kétmilliárd dinár értékű beruházást sikerült befejeznünk, és a következő hetekben újabb felújítási munkálatok kezdődnek. Készek vagyunk arra, hogy addig folytassuk ezt a munkát, amíg a legkisebb falusi egészségügyi rendelőt nem újítottuk fel. Tudjuk, hogy ez mekkora feladat, hisz a munka első fázisában rádöbbentünk arra, hogy milyen mértékű állagromlás figyelhető meg az épületekben. Összességében elmondható, hogy a szociális intézmények voltak a legrosszabb helyzetben, éppen ezért még több pénzt és még több figyelmet kell rájuk fordítanunk, és természetesen továbbra sem szabad megfeledkeznünk az egészségügyi és oktatási intézményeinkről sem – fogalmazott Marko Blagojević.