2024. április 24., szerda

Utca-újraaszfaltozás, közvilágítás-fejlesztés és csatornázás

Adán a II. helyi közösségben novemberben lejár a tanácstagok megbízatása, de az új választásig az önkormányzat ideiglenesen kinevezi a régi tagokat

Az adai II. helyi közösség területén a napokban több utcában újraaszfaltozzák az úttestest. Varga Elfride helyi közösségi titkár elmondta, hogy a Vojput cég újraaszfaltozza az úttestet az Ady Endre és a Karađorđe utca egy-egy szakaszát a Sava Kovačević és Laza Kostić utca közötti részen, valamint a Dimitrije Tucović utca egy részét, mégpedig az óvodától a Partizán térig, illetve a Svetozar Marković utca egy rövid szakaszát a Sava Kovačević és Dimitrije Tucović utca közötti szakaszon, valamint a Laze Kostić utcát és a Partizán teret teljes hosszában, ezenkívül három járdaszakaszt az adai katolikus temetőben.

A Vojput a jövő héten befejezi az aszfaltozást (Csincsik Zsolt felvétele)

A Vojput a jövő héten befejezi az aszfaltozást (Csincsik Zsolt felvétele)

A titkár elmondta, hogy a helyi közösség az utcák újraaszfaltozására 10,5 millió dinárt fordít. Megjegyezte, hogy a munkálatokra a helyi önkormányzat írta ki a közbeszerzési pályázatot, és a költségeket is állja, de a szerződés alapján a II. helyi közösség forrásaiból. Akárcsak a csatornázási munkálatok esetében, a helyi közösség finanszírozza a háztartások rákapcsolását a fővezetékre, mégpedig az idén 5 millió dinárral. Kiemelte, hogy jelenleg a Đuro Đaković, a Lenin és a Svetozar Marković utcákban folynak a rákapcsolások, eddig egyelőre hetven háztartásban végezték el, de jövőre mintegy százban tervezik megvalósítani. A helyi közösségi titkára közölte, hogy a II. helyi közösség tanácsa átütemezte a költségvetést, és a múlt évből fennmaradt pénzt a közvilágítás fejlesztésére fordítja, így az idén tavaszon vásárolt és a villanykarókra felszerelt 23 lámpatest mellé az ősz folyamán további 26-ot vásárolnak. Ezzel az idén összesen 2,8 millió dinárt fordítanak a közvilágításra.

A II. helyi közösség tanácsának négyéves megbízatása november végén lejár, de az új választásig Ada község önkormányzata ideiglenesen kinevezi a régi tanácstagokat – tudtuk meg Varga Elfridétől, aki ezt a következőkkel indokolta:

– A II. helyi közösség tanácstagjainak mandátuma november 24-én jár le, de mivel a helyi önkormányzat a tavasszal módosította a község alapszabályzatát, új határozatot kell elfogadni a helyi közösségekről. Ennek az előkészítése most van folyamatban, és a következő képviselő-testületi ülésen döntenek róla a képviselők. A helyi közösség csak ezt követően tudja a saját alapszabályzatát összehangolni a községivel. Ebben a jogi vákuumban kellett volna kiírni a helyi közösségi választást, márpedig a régi alapszabályzat szerint a tanácselnök írja ki, az érvényben lévő új községi alapszabályzat szerint viszont a községi képviselő-testület elnöke. A községi tanács javaslatára ezért a helyi közösségi tanácstagok mandátuma megszűnik, de a községi tanács ideiglenesen ugyanazokat a személyeket bízza majd meg a tisztség betöltésére az új választásig – közölte Varga Elfride, és hozzátette, hogy Ada község önkormányzatában azt szeretnék, ha jövőre mind a négy helyi közösségben azonos időpontban lenne a választás, mivel az utóbbi tíz-egynéhány évben más-más időpontban zajlottak. Azzal, hogy már a községi képviselő-testület elnöke írná ki a helyi közösségi választást, és Ada község önkormányzata nevezné ki a választási bizottságot.