2024. március 29., péntek

Elhalasztották az El Clásciót

A katalóniai tüntetések miatt október 26-a helyett decemberben rendezhetik meg a Barcelona–Real Madrid csúcsrangadót a La Ligában. A spanyol szövetség elöljárói úgy látják, hogy nem garantált az El Clásico biztonságos megtartása a jövő hétvégén. Felmerült az is, hogy ne Barcelonában, hanem Madridban játsszák le az október 26-ra kiírt találkozót, ám ezzel egyik klub sem értett egyet, és elutasították a helyszín-módosítási javaslatot.

A hivatalos döntést tegnap délután hozták meg, eszerint a mérkőzést nem játsszák le Barcelonában, ehelyett a két klubnak együttes megoldást kell találnia a problémára. A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) tájékoztatása szerint az El Clásico résztvevőinek október 21-én 10 óráig kell megegyezniük egy új dátumban. Ha a klubok nem jutnak egyezségre, úgy az RFEF tűzi ki a találkozó időpontját.

A rendbontások és erőszakba torkolló tüntetéshullám azután kezdődött a katalóniai városokban, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt, 9-től 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén Madrid szerint alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. A legkomolyabb összecsapások Barcelonában voltak, ahol szerda este a katalán belügyi tanácsos hivatalának környékén tűztek össze a rendőrök és a tiltakozók, akik a politikus lemondását követelték a katalán rendőrök kemény fellépése miatt az elmúlt napok tüntetésein.