2024. április 20., szombat
FOCIMIX

Jakabfi Zsanett is betalált a női BL-ben

Minden a papírformának megfelelően alakult a 2019/2020-as női Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első felvonásán. A címvédő Lyon idegenben 4:0-ra verte a dán Hjörringet, a francia csapatban a magyar származású német válogatott Marozsán Dzsenifer két gólpasszig jutott. A Wolfsburgban Jakabfi Zsanett két góllal és egy gólpasszal segítette 6:0-s győzelemhez együttesét. A magyar válogatott támadó végig a pályán volt a holland Twente elleni párharc első mérkőzésén, az első félidőben duplázott, majd a második felvonásban egy gólpasszal egészítette ki remek teljesítményét.

Könnyedén felülmúlta a Slavia Prahát az Arsenal (5:2), kazah ellenfelét a Bayern München (5:0), illetve izlandi riválisát a PSG (4:0). Ahogyan az várható is volt, a legnagyobb csatát a szabadkai Spartacust búcsúztató Atlético Madrid és az angol élvonal második helyezettje, a Manchester City találkozója hozta. Az angolok az első félidő elején vezetést szereztek, de a spanyol bajnok a hajrában egyenlíteni tudott. Az 1:1-es végeredmény az Atlétinek kedvez.

A Barcelona 5:0-ra verte a Minszket.

A visszavágókat október 30-án és 31-én játsszák.

Csalódás Phenjanban

Gianni Infantino, a FIFA elnöke csalódottan távozott Phenjanból, mert 50 ezres telt házra számított a Koreai NDK–Koreai Köztársaság világbajnoki selejtezőn, melyet azonban zárt kapuk mögött rendeztek. „Nagyon vártam, hogy láthassam ezt a telt házas, történelmi mérkőzést, ezért csalódás volt az üres lelátók látványa” – nyilatkozta az elnök a FIFA honlapján. Hozzátette, meglepve tapasztalták, hogy – eddig ismeretlen okból – zárt kapuk előtt rendezték a meccset, amelyről nem volt élő televíziós közvetítés, nem fogadták a dél-koreai médiumok képviselőit, a küldöttség beutazását pedig vízumproblémák nehezítették. Elmondása szerint ezeket a gondokat felvetették a helyi szövetség vezetőinek, és reméli, mielőbb sikerül pozitív változásokat elérni. „Számunkra a sajtószabadság és a szólásszabadság kiemelkedően fontos, másfelől viszont nem szabad azt gondolni, hogy egyik percről a másikra megváltoztathatjuk a világot” – nyilatkozta Infantino.

A két Korea válogatottjai kedden gól nélküli döntetlent játszottak egymással az ázsiai világbajnoki selejtezőben, három forduló után a két Korea – egyaránt 7 ponttal – az első két helyen áll a H jelű ázsiai selejtezőcsoportban Türkmenisztán, Libanon és Srí Lanka előtt. Az ötösből az első helyezett automatikusan továbbjut a 2022-es katari vb selejtezősorozatának harmadik körébe, ahová a nyolc csoportmásodik közül a legjobb négy kerül még be.

A csapatok egyébként 29 év után találkoztak újra Észak-Koreában, azóta az északiak visszautasították, hogy felhúzzák a Koreai Köztársaság zászlaját, és lejátsszák a himnuszát. A dél-koreai szövetség egyelőre fontolgatja, hogy panaszt tegyen-e a FIFA-nál és az ázsiai szövetségnél, amiért szurkolóik és újságíróik sem utazhattak be az országba...