SZÍRIAI TÖRÖK OFFENZÍVA

Tűzszünet szórványos ágyúzással

(Szerkesztőségi összefofglaló)

2019. október 18., 18:22 >> 2019. október 19., 01:19

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Szórványos ágyúzás folyt pénteken az északkelet-szíriai Rász el-Ajn településnél, egy nappal azt követően, hogy Törökország és az Egyesült Államok ötnapos tűzszünetben állapodott meg.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) aktivistahálózat beszámolója szerint a térség péntek reggel tüzérségi és kézi fegyverektől volt hangos.

Rász el-Ajn fölött pénteken is füstfelhők gomolyogtak (Fotó: AP via Beta)

Rász el-Ajn fölött pénteken is füstfelhők gomolyogtak (Fotó: AP via Beta)

A de facto autonóm kurd terület, Rozsava tájékoztatási központja és az OSDH egyaránt azt jelentette, hogy a harcok a Rász el-Ajnnal kelet és nyugat felől szomszédos falvakban folynak. Az OSDH közlése szerint a pénteki összecsapásokban legalább öt ember halt meg, további 14 pedig megsebesült.

A folytatódó harcok hírét megerősítették a szíriai határ túloldalán, a török Ceylanpinarban, ahol arról számoltak be, hogy Rász el-Ajn egyes részeiből ágyúdörej hallatszott, a területen pedig füstoszlop emelkedett a magasba. Az OSDH szerint a török erők a települést lötték, illetve a város kórházát, ahol sok sebesültet látnak el.

Ezzel szemben Recep Tayyip Erdoğan török elnök pénteken a védelmi minisztériumtól kapott jelentésre hivatkozva újságíróknak azt mondta: „nincs szó összecsapásról” Északkelet-Szíriában. „Ne higgyünk az álhíreknek” – fogalmazott. Mindazonáltal hozzátette: a megállapodás értelmében a a térségben tartózkodó török biztonsági erők már nem hagyják el a területet.

A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szintén az előző nap született török–amerikai tűzszüneti megállapodás megsértésével vádolta meg Ankarát. Állításuk szerint a török erők a fegyvernyugvás ellenére folyamatosan légi és tüzérségi támadásokkal veszik célba a kurdok állásait és a környező településeket.

Az SDF szóvivője azt mondta, hogy a törökök és szövetségeseik továbbra is ostromolják Rász el-Ajnt. A kurd erők éppen ezért, a tűzszüneti megállapodás ellenére, nem vonulnak ki a területről. Kifejtette, hogy a támadók az egyezség örve alatt újabb gyilkosságokat akarnak elkövetni.

A kurd Vöröskereszt azt közölte, hogy járműveikkel nem jutnak be a településre, hogy onnan kimenekítsék a sebesülteket.

Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön azt mondta, hogy Törökország 120 órára felfüggeszti észak-szíriai offenzíváját azért, hogy a szíriai kurd fegyveresek visszavonuljanak a török haderő által kialakítandó, úgynevezett „biztonsági övezetből”. Az SDF, amelynek gerincét az YPG kurd milícia adja, reagálásában azt közölte, hogy elfogadta a tűzszünetet, amely csütörtökön 22 órakor lépett hatályba.

Törökország a tűzszünettel gyakorlatilag eléri mindazokat a célokat, amelyeket még a hadművelet kezdetekor, október 9-én meghirdetett. Ennek értelmében a török haderő a határ mentén 30 kilométernél szélesebb sávot von ellenőrzése alá Szíriában, miközben az Egyesült Államokkal korábban szövetséges kurd milíciának ki kell onnan vonulnia.

Egyelőre nem világos, hogy az SDF mennyiben tesz eleget a megállapodásban foglaltaknak azon a területen, amelyet korábban felügyelt az Egyesült Államok katonai támogatásával.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a török államfő a hadművelet meghirdetésekor azt mondta, a támadás az Iszlám Állam és az YPG ellen irányul. Ez utóbbit Törökország azzal a törvényen kívül helyezett szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) társítja, amely felkelést folytat a törökországi kurd autonómia kialakításáért. Az Egyesült Államok ugyanakkor az YPG-re támaszkodott, hogy segítsen legyőzni az Iszlám Államot, és most Washingtont az a vád éri, hogy cserbenhagyta korábbi szövetségesét.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége