2024. április 24., szerda

Az elnök saját államot akar, nem erőszakot

Sok a sérült a katalóniai tüntetéseken – Újabb függetlenségi népszavazás jöhet

Általános sztrájkkal bővül ma a Katalóniát lázban tartó tüntetéssorozat, amelybe a terület függetlenségét támogató békés helybeliek mellett radikálisok és szélsőségesek is bekapcsolódtak. Az utóbbiak napok óta összecsapnak a rendőrökkel. Az incidensekben, amelyeket tegnap Quim Torra katalán elnök is elítélt, több százan sebesültek meg. Az eddigi legsúlyosabb összecsapásokra szerda éjjel került sor.

Elítélte a katalóniai tüntetéseken történt erőszakcselekményeket Quim Torra, az autonóm régió elnöke, sürgetve az incidensek, illetve a biztonsági erők elleni törvénytelen utcai akciók azonnali befejezését. Közölte: a katalán függetlenségi mozgalom csak békés lehet, az incidensek pedig megengedhetetlenek.

A tartomány – Barcelonában működő – parlamentjében, ahol tegnap rendkívüli vitanapot tartottak, szorgalmazta ugyanakkor egy újabb függetlenségi referendum megtartását. Közölte: azt szeretné, ha – a helyi pártok beleegyezése esetén – Katalónia 2021 végéig önállósulna, vagyis (addigra) kiválna Spanyolországból. Hozzáfűzte: elvárja, hogy a katalán köztársaság megalakítására vonatkozó javaslat már 2020 tavaszáig elkészüljön.

A (több városban) gyorsan erőszakba, rendbontásokba torkolló kiterjedt tiltakozási hullám hétfőn kezdődött Katalóniában. Röviddel azután, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság engedetlenség (zendülés) és közpénzek kisajátításának vádjával 9-től 13 évig terjedő börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán vezetőt, a 2017-es függetlenségi népszavazás megszervezése és a terület önállóságát megfogalmazó nyilatkozat kihirdetése miatt. A madridi (központi) kormány is alkotmányellenesnek tartja a referendumot, amelyen a választók 92 százalékos többséggel voksoltak arra, hogy Katalónia fordítson hátat Spanyolországnak, és külön államként folytassa.

A legfelsőbb bíróság ítélete ellen folyamatosan tüntetnek Barcelonában és több vidéki katalán városban. Sok helyen zavargásokba torkolltak a tiltakozások. Szélsőségesek és radikális függetlenségpártiak több helyen autókat, üzleteket, szemeteskonténereket gyújtottak föl, törtek-zúztak, s összetűztek a rendőrökkel, akik könnygázzal, gumilövedékekkel, gumibottal és vízágyúval oszlatták a fékevesztett tömeget. A radikális tüntetők üvegekkel, utcakövekkel és petárdákkal dobálták a rendfenntartókat.
Barcelonában a legnagyobb a zűrzavar és a felfordulás, eddig itt zajlottak a legkomolyabb összecsapások. A katalán fővárosban szerda este sokan a rendőrök kemény fellépése ellen is tiltakoztak. A legelszántabbak ismét összetűztek az egyenruhásokkal, sőt gyújtópalackokat is hajítottak feléjük.

Az eddigi legsúlyosabb zavargásokra szerda éjszaka került sor. A különböző településeken kirobbant utcai incidensekben, amelyek Barcelonában voltak a leghevesebbek, legalább kilencvenen sérültek meg, köztük 46 rendőr. A hatóság több mint harminc személyt előállított, néhányat pedig be is börtönzött a közrend megzavarása miatt. (Az elmúlt napok összetűzéseiben már több százan sérültek meg a tartományban.)

A tüntetéssorozat ma folytatódik. Öt vidéki városból ezrek indultak Barcelona felé (autóutakon gyalogolva) a Szabadság Menetének nevezett háromnapos felvonuláson, amellyel a bírósági döntés ellen tiltakoznak. A békés résztvevőkből álló menet várhatóan ma éri el a katalán fővárost, ahol általános sztrájk kezdődik két szakszervezet felhívására.

A felvonulók menetéhez csatlakozott a függetlenségpárti kormány több tagja és a katalán elnök is. Magatartásáért bátorítást is kapott már, de bírálatokat is. Az ABC spanyol lap „hasznos bolondnak” nevezte Torrát. Alighanem azért, mert kezdettől fogva támogatta a tüntetéseket, tegnap viszont már csitítani próbálta az indulatokat. A radikálisok is szembefordultak vele, mert nem tartják elég határozottnak a függetlenségért folytatott küzdelemben.

A november 10-ei előrehozott parlamenti választásra készülő spanyol kormány sincs könnyű helyzetben. Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök arra kérte az ország nagyobb ellenzéki pártjait, hogy „ebben a kritikus pillanatban álljanak a kormány mellett”. Sánchez ugyanakkor jelezte: elkötelezett az ország egységének megőrzése mellett, s mindent megtesz azért, hogy az erőszakos cselekményeket leállítsák Katalóniában.