2024. április 16., kedd

Állami támogatás a taxisoknak

Az eddigi értesülések szerint személyenként több ezer eurós támogatásra is számíthatnak az érintettek

Az eddigi bejelentések értelmében az állami költségvetésből támogatást kívánnak jóváhagyni azoknak a taxisoknak a számára, akik új autót vásárolnának. A Blic napilap hírösszeállítása szerint az egyik alapfeltétel az lesz, hogy a gépkocsi legyen fehér színű, míg a márkáról szabadon dönthetnek a taxisok.

A Blic értesülései szerint a támogatás összege személyenként akár több ezer euró is lehet, a pontos összegről azonban csak a jövő hét folyamán döntenek, amikor folytatódnak a tárgyalások a Pénzügyminisztérium és a taxiegyesületek képviselői között.

Az eddigi értesülések szerint a taxisok abban az esetben pályázhatnak, ha bizonyítják a kötelező önrész meglétét. A pályázónak bejegyzett vállalkozónak kell lennie és nem lehet tartozása az állam irányába. A Blic szerint az országban taxifuvarozással foglalkozó 17 400 személy közül ennek a feltételnek 12-13 ezer személy felel meg.

A taxis-támogatásról először Aleksandar Vučić államfő beszélt néhány nappal ezelőtt, amikor rábírta a Belgrádot hetek óta megbénító taxisokat, hogy hagyjanak fel a sztrájkkal.