Windows-felújítás, ahogy a profik végzik

sk

2019. október 18., 22:15

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Bemutatunk néhány Windows-trükköt, amit nem mindenki ismer. Megfelelő beállításokkal kizárható rengeteg kártevő, kijavítható az újraindulás hiba, és eltüntethetők az idegesítő üzenetek. 

Néha mindössze egyetlen jó Windows-tipp kell hozzá, hogy elhárítsunk egy idegesítő problémát, vagy csak sokkal élvezetesebbé tegyük a mindennapokat. A következő oldalakon összegyűjtöttünk néhány ilyen hasznos tippet biztonság, hibajavítás és kényelem témakörben, amiket viszonylag kevesen ismernek – de aki egyszer rájuk bukkan, nem felejti őket. A tippekhez mindössze 1803-as windowsra vagy újabbra van szükség. Külső programokra nem lesz szükség.

Az elérhető legjobb védelem

A sokáig viccszámba menő Windows Defender a Windows 10 megjelenése óta látványos fejlődésen ment keresztül: az AV-Test legutóbbi vizsgálata alkalmával a Microsoft ingyenes víruskeresője 17,5 pontot kapott az elérhető 18-ból. De, a hatékony védelem érdekében közreműködésünkre is szükség lesz, mivel a víruselhárító egyes védelmi megoldásai a Microsoft alapbeállításai szerint nincsenek bekapcsolva.

Kéretlen programok elleni védelem

Példának okáért a Windows Defender képes rá, hogy blokkolja a potenciálisan kéretlen programokat (PUP-okat, vagy ha úgy tetszik, PUA-kat). A hagyományos vírusoktól eltérően ezek a programok és programelemek nem okoznak közvetlen kárt a számítógépben, azonban nagyon idegesítőek lehetnek, például reklámok megjelenítésével, ahogy a géphasználatunkat is megfigyelhetik hirdetési profilkészítéshez. Egy PowerShell paranccsal azonban bekapcsolhatjuk a PUP védelmet. Ehhez indítsuk a „Windows PowerShell (Rendszergazdaként)” sort. A megjelenő ablakban pedig adjuk ki a „Set-MpPreference -PUAProtection 1” parancsot (idézőjelek nélkül). Az Enter leütése után a védelem azonnal aktívvá válik.

SmartScreen szűrés és hálózati védelem bekapcsolása

Szintén a Windows 10 védelmét erősíti az úgynevezett SmartScreen szolgáltatás, ami két feladatot is ellát. Az egyik a vadonatúj kártevők elleni védelem, amiknek még nem került be az „ujjlenyomata” az adatbázisokba. Bekapcsolásához a Gépházban kattintsunk a Frissítés és biztonságra, majd a Windows biztonságra és ott az Alkalmazás- és böngészővezérlésre. Ha megérkeztünk, az „Alkalmazások és fájlok ellenőrzése” alatt válasszuk a Figyelmeztetés lehetőséget, ha még nem az lenne az aktív. Ezentúl a Windows a gyanúsnak vélt fájloknak elküldi a hashét a Microsoftnak, ahol összehasonlítják a már ismert fájlok adataival. Amennyiben veszélyesnek bizonyul, vagy ismeretlen, a rendszer megjelenít egy figyelmeztetést. A SmartScreen másik feladata a védelem olyan veszélyes weboldalak ellen, amelyek drive-by download támadást indítanának. Ezek sok esetben normális oldalak, amelyeket feltörtek bűnözők, hogy az oda látogatók böngészőjén keresztül kártevőt juttassanak a gépükre. A védelem eredetileg csak a Microsoft saját böngészőivel, az Edge-gel és az Internet Explorerrel működik együtt. Ehhez az előző beállítás alatt, a „SmartScreen a Microsoft Edge böngészőhöz” résznél válasszuk a Letiltás vagy Figyelmeztetés lehetőséget. Egy újabb PowerShell paranccsal azonban a többi böngészőre is kiterjeszthetjük a védelmet. Ismét indítsuk el az alkalmazást rendszergazdai jogokkal, majd írjuk be a „Set-MpP reference -EnableNetworkProtection Enabled” utasítást, üssük le az entert, és indítsuk újra a számítógépet.

Eltűnt számítógép megkeresése

Szinte senki nem számít rá, de mégis megtörténhet a baj: otthagyjuk valahol a noteszgépünket, vagy betörők elviszik az asztali számítógépünket. Ezekben az esetekben még felderíthetjük tulajdonunk helyét, ha előzőleg beállítottuk az Eszköz nyomon követése funkciót. Ehhez persze először engedélyeznünk kell a Windowsnak, hogy gyűjthesse a helyadatokat (mivel ezt általában mindenki letiltja az adatvédelem kedvéért, el kell döntenünk, melyik a fontosabb). A Gépházban az Adatvédelem, majd Tartózkodási hely alatt kapcsolhatjuk be a Tartózkodási hely észlelését. Majd lépjünk vissza a Gépházba és ezúttal válasszuk a Frissítés és biztonság menüben az Eszköz nyomon követése fület, ahol bekapcsolhatjuk a nyomon követést is. Amennyiben a gomb nem működik, valószínűleg helyi fiókot használunk, ez esetben a Gépház Fiókok menüjében váltsunk át Microsoft-fiókra. A követés kipróbálására, és a későbbiekben a számítógép megkeresésére jelentkezzünk be az account.microsoft.com oldalon fiókunkba. Itt kattintsunk az Eszközökre, majd a hiányzó számítógép mellett az Eszköz nyomon követése linkre. Az oldalon erre megjelenik egy térkép, rajta az eszköz utolsó ismert tartózkodási helyével, sőt, a jobb felső sarkában arra is lehetőségünk van, hogy távolról zároljuk a számítógépet. Azonban a siker feltétele, hogy a számítógépen Microsoft-fiókkal legyünk bejelentkezve, és az internetre is csatlakozzon a gép.

A szükséges javítások

Ugyan a Windows 10 önmagától is elég stabil, azért előfordulnak benne hibák. Némelyik különösen idegesítő lehet, például, ha a számítógép nem akar rendesen leállni, vagy ha olyan alapvető programok, mint a Windows Media Player, nem működnek rendesen. Szerencsére ezekre mind van megoldás.

Újraindulási hibák megszüntetése

Néhány rendszeren előfordulhat, hogy amikor a Leállításra kattintunk, a békés és szabályos kikapcsolás helyett a rendszer állandóan újraindul. Ennek legvalószínűbb oka egy rendszerhiba a leállítási műveletsor alatt, ami az automatikus újraindításhoz vezet. Azonban ez viszonylag egyszerűen elhárítható probléma. A Win+Pause billentyűkombinációval lépjünk be a Vezérlőpult Rendszer részébe, és kattintsunk a Speciális rendszerbeállításokra, majd az Indítás és helyreállítás rész beállításaira. Itt egyszerűen vegyük ki a pipát az Automatikus újraindítás sor elől.

Eltűnő görgetősávok fixálása

A Windows 10 számos alkalmazásban olyan vékony görgetősávot jelenít meg, ami alig látható, és csak akkor lesz normális, navigálható méretű, ha fölé visszük az egeret. Van, aki szereti a helyspórolást és eleganciát, de van, akit zavar a sávvadászat. Ahhoz, hogy állandósítsuk a normális méretet, a Gépházban lépjünk be a Könnyű kezelés menüjébe és a Kijelző részben kapcsoljuk ki a „Görgetősávok automatikus elrejtése a Windowsban” lehetőséget.

Windows Media Player javítása

Bár a Windows 10-be a Microsoft beépítette a Groove appot zenehallgatásra, de legtöbb felhasználó – ha nem harmadik féltől származó lejátszót használ – inkább a régi jó ismerős Windows Media Playerhez fordul zenék lejátszására. Megesik azonban, hogy a program túlterhelődik, főleg, ha zenei adatbázisunkat áthelyeztük egy másik partícióra. A Microsoft szerencsére több lehetőséget is teremtett rá, hogy újra működőképessé varázsoljuk a Windows Media Playert. Nyissuk meg a Futtatás ablakot a Win+R billentyűkombinációval, majd írjuk be a „msdt.exe -id WindowsMediaPlayerConfigurationDiagnostic” parancsot, és kövessük az asszisztens lépéseit. Ugyanígy használhatjuk a „msdt.exe -id WindowsMediaPlayerLibraryDiagnostic” utasítást a Windows Media Player belső műsortárának helyrehozására. Ha pedig a CD vagy DVD lejátszásával lennének gondjaink, azon az „msdt.exe -id WindowsMe diaPlayerDVDDiagnostic” parancs segíthet.

Még nagyobb kényelem

Elődeihez képest a Windows 10 kezelhetőségben is elég sokat fejlődött (az, hogy sok beállítás máshol van, és nem találjuk azonnal, nem számít). De azért mindig akad lehetőség még kényelmesebbé tenni a rendszert.

Bejelentkezés Windows Hellóval

Az új operációs rendszerbe már több módon is bejelentkezhetünk. Használhatjuk a hagyományos jelszót, a mellé megadott PIN-kódot, vagy megfelelő feltételek esetén biometrikus bejelentkezést is beállíthatunk. A Hello arcfelismerésének használatához szükségünk lesz egy webkamerára, ami képes háromdimenziós vagy infravörös képet alkotni az arcunkról. Némelyik noteszgép, például a Microsoft Surface Pro modelljei, már rendelkeznek ilyennel. Asztali gépekhez pedig könnyedén csatlakoztatunk egy megfelelő webkamerát – csak ellenőrizzük a Microsoft oldalán, melyik számít annak. A Hello aktiválásához a Gépházban lépjünk be a Fiókokba, majd kattintsunk a Bejelentkezési lehetőségekre. Itt a Windows Hello alatt elindíthatjuk az asszisztenst, ami végigvezet bennünket az arcunk beolvasásának és digitális feldolgozásának folyamatán. Ha végeztünk a beállításokkal, azonnal ki is próbálhatjuk a bejelentkezést, ha a Win+L billentyűkombinációval lezárjuk a rendszert. A záróképernyőn a Bejelentkezési lehetőségekre kattintva választhatunk ezek módjai között. Visszatérve a Windowsba és a Gépház Fiókok menüjébe a Dinamikus zárolás alatt tetszés szerint kipipálhatjuk az „A Windows automatikusan zárolja az eszközt, ha távol vagyok” lehetőséget, ami elméletben megakadályozza, hogy a rendszer beléptessen minket akaratunk ellenére, csak mert a kamera éppen meglátott.

A Fókuszsegéd beállítása

A Microsoft átnevezte az úgynevezett „Ne zavarjanak!” funkciót Fókuszsegédre, és egyben ki is bővítette a beállítási lehetőségeit. Azonban ennek a működése sokak számára rejtélyes a mai napig, mivel a megnevezései kissé félreérthetőek. A Fókuszsegéd lényege ugyanis, hogy nem jeleníti meg az értesítéseket felugró ablakban, hanem csak csöndben gyűjti őket. Ennek megfelelően a Gépházban a Rendszer menü Fókuszsegéd részében Ki állásba kapcsolva az alkalmazást, minden értesítés megjelenik. Amennyiben a „Csak prioritások” lehetőséget választjuk, akkor az alatta lévő „A prioritási lista testreszabása” sorral megadhatjuk, mely alkalmazások jelenhetnek meg ilyenkor. Míg a „Csak riasztások” annyit jelent, hogy csak a rendszer szerint legfontosabb figyelmeztetések jelennek majd meg. Ha a beállításokkal végeztünk, a különféle állapotok között sokkal kényelmesebben válthatunk, a jobb alsó sarokban lévő Műveletközpontra bökve – akár bal, akár jobb egérgombbal. További finomhangolási lehetőségeket kapunk a Gépházban lévő oldalon az Automatikus szabályok alatt. Itt megadhatjuk, hogy bizonyos feladatok során vagy időpontokban milyen értesítéseket kaphatunk meg. Például a kijelző tükrözésekor csak riasztások jelennek meg, hogy ne zavarjanak meg bennünket, ha esetleg egy előadás kedvéért második kijelzőt vagy egy kivetítőt csatlakoztattunk a számítógéphez. Ugyan a három lehetőséghez nem adhatunk többet, de azok Fókuszszintjét megváltoztathatjuk (értelemszerűen csak riasztások és prioritásosak között választva), az időzítést pedig saját időbeosztásunkra szabhatjuk.

Alkalmazásra szabott hangerő

A Windows 1803-as verziójában még egy kevéssé ismert, de nagyon hasznos kényelmi lehetőség bővült ki: az új Hangerőkeverőben immár minden egyes alkalmazáshoz külön (és megmaradó) hangerőszintet adhatunk meg. Ehhez kattintsunk jobb egérgombbal a hangszóró ikonra, és válasszuk a Hangerőkeverő megnyitását. Itt minden futó alkalmazáshoz (néha szükséges, hogy hangot is adjanak, hogy a rendszer felvegye őket a listába) beállíthatjuk, mennyire lehet hangos, vagy akár teljesen el is hallgattathatjuk az oszlopa alján lévő kis hangerő ikonra kattintva. (A Chip nyomán)


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége