2024. április 20., szombat

Késik a kenyérgabona vetése

A csapadékos tavasz kedvezett a gombásodásnak – DON-toxin a lisztben

A Tisza mentén még jelentős területről nem takarították be a kukoricát, és eddig kis területen vetették el az őszi kalászosokat a földművesek.

A búza átvételekor eddig nem ellenőrizték a gombafertőzöttséget (Gergely József felvétele)

A búza átvételekor eddig nem ellenőrizték a gombafertőzöttséget (Gergely József felvétele)

A szárazság miatt késik a magágy-előkészítés, pedig a vetés optimális ideje lassan lejár. A búza nagy része majd csak novemberben kerül a talajba, s emiatt eleve terméskieséssel kell számolni. A zentai Žitopromet korábban vetőmaggal és műtrágyával finanszírozta a búzatermesztést, az elmúlt években azonban kihátrált az effajta hitelezéséből. Mi az oka ennek? – kérdeztük Predrag Đurović cégvezetőtől:

– A Žitopromettal együttműködő földműves-szövetkezetek saját szervezésükben, nekik megfelelő üzletpolitikát folytatva finanszírozzák a gabonatermesztést. Nagyjából mindegyik szövetkezet hasonló feltételekkel köt szerződés a gabonatermesztőkkel. A szerződő feleknek biztosítják a vetőmagot és a műtrágyát, aminek az ellenértékét a gazdák a termésből törlesztik. A Žitoporomet az idén is felkínált minőségi vetőmagot a topolyai Agrobácskától, de az érdeklődés szerény volt, mintegy ötven tonna búzavetőmagot osztottunk szét a termelőknek a szövetkezeteken keresztül.

Sajnos a búzatermesztők egyre gyakrabban vetnek nem deklarált búzafajtákat, nem zárjeggyel ellátott hivatalos vetőmagtermesztők által forgalmazott, nem megfelelően előkészített vetőmagot használnak. Tisztított merkantilbúzát vetnek, ami eleve kockázattal jár a termés mennyisége és minősége szempontjából egyaránt. Hosszú távon a termés minőségének a rovására megy, ami számunkra, a gabonát feldolgozó malmok számára okoz gondot.

Amikor olyan esős időjárásunk van, mint amilyen volt az idei búzaaratás kezdetén, amikor több mint harmincnapos esős periódus köszöntött ránk, akkor nem mindegy, hogy milyen minőségű búzát vetettünk ősszel, mennyire ellenálló a növényi betegségekkel, elsősorban a gombabetegségekkel szemben. Május végén és június elején az ismétlődő esők miatt előretörtek a gyomok, ami kedvezett a gombabetegségek terjedésének. A sáros talaj miatt a gyomirtást sok helyen nem lehetett kivitelezni a búzában.

A szakemberek véleménye szerint a búza gombafertőzése egyenes arányban áll a gyomok előretörésével, minél gazosabb egy parcella, annál nagyobb a veszély a Fusarium nemzetségbe tartozó gombák elszaporodásának. Sajnos az utóbbi időben az idei termésű búzából készült lisztben egyre többször mutatják ki a DON-toxinok magas koncentrációját. A fertőzött búzából készült liszt emberi fogyasztásra nem alkalmas. Szerencsére a Žitopromet nyersanyagtermelő körzetét kevésbé érinti ez a probléma, de a Mačva és Vajdaság csapadékosabb vidékein termett búzából készült lisztben már kimutatták a DON-toxin egészségügyi határértékét meghaladó koncentrációt, amire nem volt példa az elmúlt húsz évben. Az ilyen lisztet a külföldi vevők is visszaküldik. A malmok egy része nagy bajba kerülhet, ha az egészségügyi felügyelőség megállapítja a feldolgozásra váró raktárkészlet DON-toxin-fertőzöttségét. Az ilyen búza takarmánynak sem használható.

DON-toxin

Az elmúlt években a búzatermesztésben és feldolgozásban komoly veszteségeket okoztak a Fusarium nemzetségbe tartozó gombafajok. A gombafertőzés csökkenti a termés mennyiségét, másrészt a gomba termelte toxinok – mint például a DON-toxin – komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek. A fertőzött termés élelmiszerként vagy takarmányként nem használható. A búza DON-toxin tartalmát hatékonyan csak a termesztési folyamatban lehet csökkenteni, a tárolás és a feldolgozás során már erre nincs mód.

Aratáskor, a búzatermés átvétele, raktározása alkalmával a búza gombafertőzöttségének a kimutatására nincs lehetőség, a laborelemzés egy napig tart. Ezért különösen fontos, hogy a gabonatermesztő gazdák figyeljenek oda, hogy minőségi vetőmagot vessenek, és ne hagyják elgazosodni a búzájukat. A jövő évi termés átvételekor már meg kell szigorítani a termés átvétele előtti ellenőrzést – mondta Predrag Đurović.

Nyitókép: A búza átvételekor eddig nem ellenőrizték a gombafertőzöttséget (Gergely József felvétele)