2024. április 18., csütörtök

Felkészülten a télre

Korszerűbb, környezetkímélőbb a topolyai Komgrad Kommunális Közvállalat távfűtés-szolgáltatása

Topolyán valamivel több mint 400 lakást tartanak nyilván, jelenleg ennek körülbelül a fele veszi igénybe a Komgrad Kommunális Közvállalat által biztosított távfűtési szolgáltatást.

A fűtőolajas megoldást környezetkímélőbb és gazdaságosabb gázkonvektoros megoldásra cserélték több lakótömbben Topolyán (Herceg Elizabetta felvétele)

A fűtőolajas megoldást környezetkímélőbb és gazdaságosabb gázkonvektoros megoldásra cserélték több lakótömbben Topolyán (Herceg Elizabetta felvétele)

Eddig egy gázzal, illetve egy mazuttal felfűthető kazánrendszerrel látták el a feladatot, az idén azonban sikerült a fűtőolajas megoldást a környezetkímélőbb és gazdaságosabb gázkonvektoros megoldásra cserélni. A hivatalos fűtésidényt október 15-e és április 15-e között határozta meg a községi képviselő-testület, illetve a start feltétele, hogy három nappali átlaghőmérséklet 12 fok alá csökkenjen. Marina Klobušicki, a közvállalat szóvivője elmondta, hogy a rendszer próbaüzemmódja megtörtént, amelynek során igyekeztek kijavítani a hiányosságokat.

– A községi rendelet alapján a próbaüzemmód október 1-jén kezdődött el, s ez azt jelenti, hogy a rendszer tesztelése érdekében feltöltöttük vízzel a csöveket, radiátorokat, kipróbáltuk a pumpákat és a gázgenerátorok működését, illetve naponta 1-2 órára felmelegedtek a radiátorok. Ilyenkor tudjuk meg, hogy a rendszernek van-e valamilyen hiányossága, maradt-e levegő a csövekben. A Komgrad ebben az időszakban biztosítja a rendszert felügyelő karbantartókat, különösen a váratlan meghibásodás esetére. Az érintett polgárok már tudják, hogyan kell ilyenkor eljárni, vagyis hogy mely elérhetőségeken lehet jelenteni a vízszivárgást vagy más jellegű hibát – nyilatkozta a Komgrad kommunikációs referense, aki elárulta azt is, hogy nyolc lakótömb radiátorait eddig egy mazuttal üzemeltetett kazánnal fűtötték fel. Az idei fűtési idénytől a régit nyolc környezetkímélő gázkonvektorral működtetett, egymástól különálló rendszer váltja fel.

– A Duna utcában a 2-es, a 4-es, illetve a 6-os házszámú, illetve a Vid utca 1-es, 3-as, illetve 6-os számú lakótömbjei, valamint a Május 1-je utca 18-as és 20-as számú házainak érintett lakásai vannak rákapcsolódva a rendszerünkre. Mindegyik háztömbön egy-egy gázgenerátor kapott helyet – tette hozzá Marina Klobušicki, és elmondta, hogy a fűtés – attól függően, hogy hétköznapról vagy hétvégéről van szó – reggel 6, illetve 7 órától kezdődik, és 21 órakor fejeződik be.

KÖLTSÉGES MŰKÖDTETNI A TOPOLYAI TÁVFŰTÉST

A Komgrad számára nagy anyagi megterhelést jelent a távfűtés működtetése – tudtuk meg Domány Dudás Diana igazgatónőtől, aki elárulta, hogy ennek az az oka, hogy kevés lakás veszi igénybe a szolgáltatást ahhoz, hogy megteremtse a közvállalat számára ennek az igen költséges szolgáltatásnak az anyagi hátterét.

– Csupán 14 ezer négyzetmétert fűtünk, amit ha összehasonlítunk más távfűtést szolgáltató vállalatok kapacitásával, akkor kiderül, hogy borzasztóan kevés. Hogy a Komgradnak ne legyen hatalmas teher a távfűtés megszervezése, szerettük volna a négyzetméterenkénti 110 dináros díjat növelni, vagy a lakókkal pontosan a fogyasztás alapján megfizettetni a költségeket. Ezt köztudottan 12 havi részletben kell a háztartásoknak törleszteniük. Erre viszont nem hagyta jóvá a közvállalat alapítója, a község – tette hozzá az igazgatónő.

TISZTA KÉMÉNY, NAGYOBB BIZTONSÁG

A Komgrad Közvállalat igazgatónője a fűtési idény indulása kapcsán felhívta a polgárok figyelmét, hogy ne feledkezzenek meg a kémény kotrásáról, hiszen nagyon sok kellemetlenségtől, anyagi kártól menthetik meg ezáltal az otthonaikat.

– Sajnos a kéményekben felhalmozódott korom belobbanása számít az egyik leggyakoribb tűzesetnek községünk területén. Egy kis odafigyeléssel meg lehetne előzni ezeket a problémákat. A legnagyobb biztonságot az jelentené, ha a fűtési idény előtt és után is megejtenék a tisztíttatást a polgárok. Itt elmondanám, hogy a kémény kotrását legtanácsosabb szezonon kívül, a nyári hónapokban elvégeztetni, hiszen ilyenkor nincsen várólista, a munkásaink nincsenek leterhelve – hangsúlyozta az igazgatónő. A Komgrad 1000 dinárért végzi a kémények kotrását, és a község falvaiban élők is igényelhetik a szolgáltatást. Azzal, hogy ott kiszállítási díjat is kell fizetni a megtett kilométerek után.