2024. április 25., csütörtök

Sokszínű községnapi programok

A hét végén ünnepel Magyarkanizsa

Pénteken, szombaton és vasárnap a községnapi programsorozat jegyében zajlanak a rendezvények Magyarkanizsán, ahol minden évben méltóképpen, színvonalas programokkal ünneplik meg a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóját.

Az önkormányzat szervezésében már október 20-át, a valódi ünnepet megelőzőn is lesznek programok. Ezekről Vranić Váradi Lívia, a községi közigazgatási hivatal protokollügyekkel és tájékoztatással megbízott szakmunkatársa számolt be, s mint mondta, a szervezőbizottság igyekezett színvonalas tartalommal megtölteni az előttünk álló hétvége programsorozatát, melynek első állomása pénteken a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központnál lesz. Az épület mögött a NIS, továbbá a tartományi oktatási titkárság támogatásával, ötmillió dinárból megépült tudománypark pavilonját adják át ünnepélyesen, tizenegy órakor. Este hétkor pedig a Cnesa Oktatási és Művelődési Egyesület nagyszínpadán Ferencváros (Magyarkanizsa testvérvárosa) felajánlásából az érdeklődő színház- és történelemkedvelők ingyenesen megtekinthetik a budapesti Új Nemzeti Kamara Színház A Bujdosó Fejedelemről című, II. Rákóczi Ferencről szóló előadását.

Szombaton délelőtt a sport kerül középpontba. A százéves Potisje Labdarúgóklub barátságos mérkőzéseket rendez az utánpótlás tagjaival és az öregfiúkkal a magyarkanizsai labdarúgópályán, majd mindenkit a Tisza-parti Balkan étterembe várnak, ahol ünnepélyesen is megemlékeznek az évfordulóról. Ugyancsak szombaton délelőtt tartják meg a Csaba Ferenc Nemzetközi Birkózó Emlékversenyt is a Gyógyfürdő sportcsarnokában, mindkét esemény délelőtt tíz órakor kezdődik. A program szombaton este hatkor a Művészetek Házában folytatódik, ahol a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje elnevezésű, immár hagyományos koncert folytatja a sort. Fellép a Misztrál együttes, továbbá Csonka Ferenc és zenekara. A rendezvény védnöke Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és ft. Halász Béla református püspök.

– Október 20-án protokolláris eseménnyel kezdődik Magyarkanizsa napjának megünneplése. A városháza dísztermében sor kerül a nyilvános elismerések átadására. Ebben az évben kilenc díjazottja van Magyarkanizsának, egy Pro Urbe érdemérmet, öt köszönőlevelet és három Juventus Pro Urbe Érdemérmet adnak át. A Halász téren délután fél öttől koszorúzás és megemlékezés kezdődik. Ez a város legrégebbi pontja, itt illik és méltó megemlékezni a község napjáról. Ezt követően öt órától minden képzőművészet-kedvelőt szeretettel várunk a Dobó Tihamér Galériába. Színek és Árnyak címmel Erdélyi István kiállítását tekinthetik meg. Este hattól zongoraavató ünnepi hangverseny következik a Művészetek Házában. A műsorban fellép Balázs-Piri Soma zongoraművész, a Virtuózok korcsoportgyőztese, valamint az Alapfokú Zeneiskola tanárai is tartanak kiskoncertet – fejtette ki Vranić Váradi Lívia.

A magyarkanizsai önkormányzat által kiadott tájékoztatóban olvasható az is, hogy a gazdag rendezvénysorozat mellett a szervezőbizottság pályázatokat hirdetett minden korosztály részére, továbbá vasárnap délután a nyolcadikosoknak kvízt is rendeznek. Rajz-, fotó- és fogalmazáspályázatot is hirdettek már korábban, az eredményhirdetés vasárnap este hatkor lesz a Művészetek Házában, az előcsarnokban pedig kiállítják az alkotásokat. A községnapi rendezvények mindegyikére ingyenes a belépés, és a szervezőbizottság a következőkre biztat:

„Ünnepeljünk együtt, közösségben, teremtsünk hidat a múlt és a jelen között, a jövő érdekében!”