2024. március 29., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Szünetben is pezsgett az NB I

Edzőt váltott a Kisvárda, 27-szeres válogatott védőt igazolt a Mezőkövesd

Nem sikerült meglepetést okoznia, csak a kötelezőt hozta a magyar labdarúgó-válogatott az októberi Európa-bajnoki selejtezőkön, de van esélye, és ott lehet a 2020-as kontinenstornán.

Marco Rossi együttese mondhatni papírforma vereséget szenvedett Splitben, bár a horvátok 3:0-s győzelméhez banális védelmi hibák is kellettek, amelyeket egy amatőrcsapat sem követhetne el, nem hogy egy profi válogatott. Ezek után az azeriek elleni hazai 1:0 is csalódás, főleg annak tükrében, hogy a vendégektől a holland játékvezető egy teljesen szabályos gólt elvette a 92. percben, megmentve ezzel a hazát – a magyaroknak.

Jelen állás szerint Horvátország 14 ponttal vezet, Magyarország a második 12 ponttal, egy meccsel kevesebbet játszott szlovákoknak és walesieknek 10, illetve 8 pontjuk van. Az esetleges november 19-ei, cardiffi siker akkor nem ér semmit, ha a szlovákok véletlenül nyernek Horvátországban, mert akkor a hazai, azeriek elleni meccsen bebiztosíthatják a továbbjutást. Ha nem végez a magyar csapat a csoport első két helyének valamelyikén, akkor még a Nemzetek Ligájából is maradhat esély a kvalifikációra.

A válogatott után ismét koncentrálhatunk a magyar bajnokságra, amely a hétvégén a 9. fordulóval folytatódik. Az egyik rangadót az Üllői úton játsszák, ahol a címvédő, és jelenleg harmadik helyen álló Ferencváros az Újpestet fogadja. A szombati derbin alighanem telt ház lesz, már a vendégjegyek is majdnem elfogytak, ez pedig nagyszerű hangulatot ígér. Az újpestiek 2015. december 12-én verték legutóbb az ősi riválist, akkor éppen idegenben 1:0-ra. Azóta ötször a Fradi nyert, ötször pedig döntetlen született. Ami a zöldeknek jó hír, hogy visszatérhet a csapatba a sérüléséből felépült Bőle Lukács, aki még a Paks elleni, szeptemberi bajnokin dőlt ki.

A másik rangadóért Észak-Magyarországra kell figyelni, ahol a második helyezett Mezőkövesd a listavezető Fehérvárt fogadja. A hazaiak eddig hat győzelem mellett kétszer kaptak ki – figyelmeztető lehet, hogy a Pakstól (0:2) és a Honvédtől is (1:2) hazai pályán. Kuttor Attila együttese azonban erősödött, hiszen a hétvégén szerződtetett egy 27-szeres válogatott védőt, Guzmics Richárdot. A legutóbb a pozsonyi Slovanban szerepelt játékos szeptember óta tárgyalt a vezetőkkel. „Hiányzott, hogy Magyarországon legyek, hiszen ahogyan említettem, hosszú légiós időszak áll mögöttem. A Mezőkövesd játékstílusa és az a futball, amit játszik, rendkívül tetszik, és úgy gondolom, hogy teljes mértékben passzol hozzám. Kuttor Attila személye perdöntő volt, hiszen vele együtt futballozhattam a Haladásban. Egymás mellett játszottunk, nagyon sokat segített, igazi mentor volt. Azt várom, hogy a közös munkánk hasonlóan sikeres legyen, mint Szombathelyen, ahol bronzérmet szereztünk együtt” – nyilatkozta.

A Fehérvár nem számíthat Huszti Szabolcsra, aki térdműtéten esett át, a hírek szerint a rehabilitációja megfelelően halad, és már Székesfehérváron folytatódik a teljes gyógyulást elősegítő munka.

A Kisvárda Kaposváron lép pályára, de már nem Miriuta Lászlóval a kispadon, a 9-szeres magyar válogatott labdarúgó június közepén szerződött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei klubhoz, és ugyan a csapat az első nyolc fordulóban háromszor nyert, egy döntetlen mellett négyszer kapott ki, így 10 ponttal a 6. helyen áll, az edző, valamint a vezetés között véleménykülönbség alakult ki.

Ezt erősítette meg a klub hivatalos közleménye egy hete: „Közös megegyezéssel szerződést bontottunk vezetőedzőnkkel, Miriuta Lászlóval. Klubunk és a vezetőedző futballról alkotott elképzelései különböztek, és elébe szeretnénk annak menni, hogy a felek között kialakult korrekt viszonyt a későbbiekben valami megfertőzze.” Az új edző az a Dajka László lehet, aki 2018 augusztusától idén május 30-áig már betöltötte ezt a pozíciót.

A 9. forduló programja

Október 19., szombat: Mezőkövesd– Fehérvár (17 óra), Puskás Akadémia–Paks (17 óra), Kaposvár–Kisvárda (17 óra), ZTE–Honvéd (17 óra), Debrecen–Diósgyőr (19.30), Ferencváros–Újpest (19.30).