2024. március 29., péntek

Nemzeti hagyományok átörökítése

A százéves színjátszás jegyében szervezett rendezvénysorozatot a szabadkai Népkör MMK

Szerdán este a szabadkai Népkör MMK-ban kiállítás nyílt színjátszóinak százéves tevékenységéről. A jeles évforduló kapcsán, a Dévavári Beszédes Valéria által összeállított tárlatot dr. Káich Katalin professor emerita nyitotta meg:

– A színjátszás identitásmegőrző jellege nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a dalárdákkal karöltve, a színjátszást felvállaló egyesületek, a vajdasági magyarok kulturális életében szükségszerűvé és elengedhetetlenné váljanak. A két világháború között ebben élen járt a szabadkai Népkör. Tevékenysége a vajdasági magyarok hivatásos színházaként bontakozott ki, ami a második világháború befejezése után azt is lehetővé tette, hogy az 1945-ben megalapított vajdasági magyar színház működése nem a nulláról indult. Számos népkörös vállalta a nehézségekkel járó hivatásos színház létrehozását. A kiállítás megszívlelendő tanulsága egyebek közt az is, hogy az értékteremtésben egyként, harmonikus egységben kell, hogy megnyilvánuljon a nemzeti hagyományok átörökítése, meg az új, korszerű értékeket hordozó egyetemesség beépítése egy-egy művelődési tevékenység, így a színjátszás folyamatába is, és ennek az elvárásnak is eleget tesz ez az intézmény – hallottuk egyebek közt dr. Káich Katalintól.

A kiállításmegnyitón Dudás Norbert és Kéri Sándor Botond, a Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund tagjai működtek közre. Ahogyan azt G. Erdélyi Herminától, a Fabula Rasa egyik vezetőjétől megtudhattuk, a színjátszócsoport folyamatosan megújul:

– A gyermekek, a fiatalok nagy érdeklődést mutatnak és lelkesen játszanak, vesznek részt az előadások készítésében. Elsősorban örömet szeretnénk szerezni a nézőknek, minden alkalommal igyekszünk valamilyen érdekességgel, meglepetéssel előhozakodni. Büszkék vagyunk arra, hogy a tíz éve működő csoportból többen már hivatásos színészek, vagy épp színművészeti főiskolára, egyetemre járnak, úgy Újvidéken, mint Magyarországon is – mondta G. Erdélyi Hermina.

A szerdai program keretében a közönség Török Péter Tuladunai népszínművét tekinthette meg, a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoport előadásában. A rendezvénysorozat tegnap is folytatódott, október 31-én, 18 órakora pedig Műkedvelők lehetőségei az új évezredben címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak.