2024. március 28., csütörtök

Megszületett a Brexit-megállapodás

Nagy a valószínűsége, hogy a brit parlament ezt az egyezményt sem hagyja jóvá

Megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság rendezett uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről – jelentette be tegnap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő. Juncker tisztességesnek és kiegyensúlyozottnak nevezte az egyezséget, és javaslatot tett annak jóváhagyására a délután kezdődött uniós csúcstalálkozón. Ezt a csúcson kora este el is fogadták.

A brüsszeli testület vezetője levelet küldött Donald Tusknak, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének, amelyben arról számolt be, hogy sikerült egyetértésre jutni a bénultság fő okának számító ír–északír helyzet rendezésére szolgáló rendelkezésekről és a jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat szövegéről is.

Boris Johnson szerint „nagyszerű új megállapodás” született és közölte, most a londoni parlamenten a sor, hogy a szombatra összehívott rendkívüli ülésen pontot tegyen a kiválási folyamat végére. A szavazás kimenetele erősen kétséges, a Munkáspárt és a Demokratikus Unionista Párt ugyanis azonnal jelezte, elutasítja az egyezményt, márpedig támogatásuk nélkül reménytelen a Brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyása.

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója leszögezte, hogy a szöveg megfelel a bennmaradó tagállamok által korábban lefektetett követelmények mindegyikének, és jogbiztonságot teremt minden területen, ahol a rendezetlen kilépés bizonytalanságot okozna. Arról is beszámolt, hogy Johnson magabiztosnak mutatkozott azzal kapcsolatban, hogy sikerül az ügyben többséget szereznie a londoni alsóházban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke üdvözölte a fejleményeket, s reményét fejezte ki, hogy a ratifikáció során sem lesznek problémák.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes koordinátora megállapította, hogy ezen egyezség biztosítja az egységes piac integritását, tiszteletben tartja az EU értékeit és megakadályozza a kemény határok visszaállítását az Ír-szigeten. „A kérdés pusztán az, hogy elfogadja-e a brit parlament” – tette hozzá.

Corbyn: Rosszabb, mint az előző

Verhofstadt kételye nem puszta agályoskodás, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője ugyanis „visszakézből” elutasította az egyezményt. Jeremy Corbyn szerint az új megállapodás még rosszabb, mint az előző, amelyet a londoni parlament háromszor is elutasított. Corbyn közölte: a Labour szerint az egyezség a munkavállalók védelme és jogosultságai szempontjából „lefelé tartó versengést” indíthat el, emellett kockára teszi az élelmiszerbiztonságot, aláássa a környezetvédelmi normákat és lehetővé teszi, hogy a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatot (NHS) amerikai magánvállalatok felvásárolják. Szerinte mindezek alapján a megállapodást vissza kell utasítani. Corbyn úgy véli, a legjobb megoldás az, ha a választók mondhatják ki a végső szót a Brexitről egy népszavazáson.

A DUP lesz a mérleg nyelve

A legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) – amelynek alsóházi szavazataira a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van – a megállapodás létrejötte után szintén azt közölte, hogy azt jelenlegi formájában nem tudja támogatni.

Arlene Foster, a DUP vezetője szerint a párt mindenekelőtt a javasolt vámügyi szabályozást veti el, és tisztázatlannak ítéli az áfa-szabályozási javaslatot is. Foster közölte, hogy a DUP folytatja a munkát a kormánnyal egy olyan észszerű megállapodás érdekében, amely Észak-Írország javát szolgálja, és megvédi az Egyesült Királyság gazdasági és alkotmányos integritását.

Jórészt a DUP ellenállásán bukott el a Theresa May által elért eredeti Brexit-megállapodás is. E megállapodás alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradt volna az EU-val, és Észak-Írországban érvényben maradtak volna az EU egységes belső piacának egyes szabályozási elemei is, ha – illetve amíg – nem sikerül olyan szabadkereskedelmi megállapodásra jutni az EU-val, amely ezt feleslegessé teszi.

A Munkáspárt és a Demokratikus Unionista Párt támogatása nélkül reménytelen a Brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyása, a Konzervatív Párt ugyanis kisebbségben kormányoz, és még a DUP szavazataival együtt is szüksége lenne számos ellenzéki voksra az egyezmény jóváhagyásához.

64 oldalas csatolmány

A brit kormány e hónap elején terjesztette be tervezetét az EU-nak az előző kilépési megállapodás alternatívájaként. Az ennek alapján most elért megállapodás külön 64 oldalas csatolmányt tartalmaz arról, hogy milyen szabályozás alapján folyjon a kereskedelem Nagy-Britannia és Észak-Írország között, annak érdekében, hogy az áruforgalmat ne Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán – az EU és az Egyesült Királyság majdani egyetlen szárazföldi vámhatárán – kelljen ellenőrzésnek alávetni.

Ezen a határon az észak-írországi megbékélési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki egyezmény egyik fő vívmányaként hosszú ideje nem létezik fizikai ellenőrzés.

A megállapodás alapelvei szerint Észak-Írország harmonizált viszonyrendszerben marad az Európai Unió egyes (főként áruforgalmi) szabályrendszereinek „korlátozott számú” elemével. Ez azt jelenti, hogy az áruforgalomban érvényesíthető vámjogi eljárásokat nem az ír–északír határon, hanem Észak-Írországban kijelölt beléptető pontokon végeznék el.

E megoldás alapján Észak-Írország az Egyesült Királyság vámuniós rendszerének tagja maradna, de ezzel együtt az EU egységes belső piacának egyik áruforgalmi beléptető pontjaként is funkcionálna.

A brit hatóságok a külső országokból Észak-Írországba érkező importra a brit vámtételeket alkalmazhatják, feltéve, hogy az adott importáru nem lép be az EU egységes belső piacára.

Olyan importtételek esetében azonban, amelyekről nem lehet kizárni, hogy megjelennek az EU belső piacán, a brit hatóságok az Unió vámtételeit kötelesek alkalmazni.

Újabb halasztás, vagy...

Ha a megállapodást szombaton nem sikerül elfogadtatni a brit parlamentben, Johnsonnak egy nemrégiben elfogadott törvény alapján még aznap kezdeményeznie kell az EU-nál a jelenleg október 31-én esedékes kilépés elhalasztását 2020. január 31-éig.

A BBC-nek név nélkül nyilatkozó kormányforrás szerint azonban Johnson azt készül kérni a kétnapos EU-csúcson, hogy utasítsanak el minden olyan kérést, amely a Brexit halasztását célozza.