2024. március 28., csütörtök

Gyalogolva követelik a nyugdíjemelést

Több száz kilométer gyaloglás után megérkezett a spanyol nyugdíjasok méltó időskori ellátását követelő menet Madridba, ahol ezrek gyűltek össze tegnap egy nagyszabású tüntetésen.

A menet egyik szárnya a spanyol fővárostól 600 kilométerre délre fekvő Rotából indult 23 nappal ezelőtt, míg a másik csoport a 400 kilométerre északra található baszkföldi Bilbaóból vágott neki az útnak. A fővárosba érkezésük után elhasznált cipőiket a parlament épületének bejárata előtt hagyták, hogy ezzel jelképezzék „küzdelmüket”.

A demonstrálók az állami nyugdíjak védelmét, a férfiak és nők időskori ellátása közötti különbség csökkentését, inflációkövető évenkénti nyugdíjemelést és a minimálnyugdíj 1080 euróra növelését követelik a jelenlegi 643 és 836 euró közötti összegről, amelynek mértéke attól függ, hogy van-e eltartott házastárs.

Tino Sandoval, a megmozdulás szóvivője szerint elégtelen a kormány által jövőre tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelés, annak ellenére, hogy az magasabb a törvényben előírt kötelező éves 0,25 százalékos emelésnél. Ugyanis az infláció ennél magasabb, 2018-ban 1,2 százalék volt, egy évvel korábban pedig 1,1 százalék. Mint mondta, céljaikért december közepén ismét tüntetni fognak.