2024. április 25., csütörtök
LENGYELORSZÁG

Az ellenzék magának követeli a szenátusi elnöki posztot

A szenátus élére az ellenzéknek kell elnököt javasolnia – jelentette ki tegnap Bogdan Borusewicz korábbi szenátusi elnök, arra hivatkozva, hogy a parlamenti választáson a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nem szerezte meg a felsőházi mandátumok többségét. A kormánypárt vitatja ezt az álláspontot, és egyelőre tárgyalni akar a szenátusi többségről.

Bogdan Borusewicz közölte; természetesnek tartja, hogy a szenátusi elnökjelöltet azoknak kell állítaniuk, akik többségben vannak. A 70 éves Borusewicz a rendszerváltás előtti lengyel ellenzék, a Szolidaritás független szakszervezet egyik legendás alakja, aki 2005–2015-ben az akkor kormányzó Polgári Platform (PO) színeiben szenátusi elnök, a most leköszönő szenátusban pedig ellenzéki alelnök volt. Saját felsőházi elnökjelöltségét illetően Borusewicz elmondta: nem zárja ki, hogy megpályázza, egyelőre viszont nem tesz erre vonatkozó nyilatkozatot.

A felsőház többek között elutasíthatja a szejmben megszavazott törvényeket, amelyeket azonban az alsóházi többség ismét jóváhagyhat. A vasárnapi parlamenti választáson a fő törvényhozó testületben, a 460 tagú szejmben a PiS újból abszolút többséget szerzett (235 mandátum), a 100 fős szenátusban viszont az ellenzék lehet erősebb, miután a kormánypártnak csak 48 szenátora van, bejutott továbbá egy, a PiS-hez közel álló független képviselő.

A PO által vezetett fő ellenzéki erőnek, a Polgári Koalíciónak (KO) 43 mandátuma van, 8 felsőházi hely pedig más ellenzéki tömörüléseknek, illetve az őket támogató függetleneknek jutott.

Arról, hogy a PO szenátusi elnökjelöltet állítana, kedden Władysław Kosiniak-Kamysz, az új szenátusban három mandátummal rendelkező Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke úgy nyilatkozott: nem engedi, hogy pártjára „bárki rákényszerítse saját irányítását”. Jelezte, hogy ez ügyben tárgyalni fog. Tegnap azonban kizárta, hogy a szenátusban a PiS-szel lépne koalícióra.

A PiS nevében tegnap Paweł Szerfernaker belügyminiszter-helyettes kijelentette: a szenátusi választást (a legtöbb mandátumot szerző) PiS nyerte meg, de nincs többségben, ezt a többséget viszont „keresni kell”. Stanisław Karczewski, a szenátus leköszönő kormánypárti elnöke kedden felidézte: korábban már előfordult, hogy a PO szenátorai a PiS-hez csatlakoztak.

Krzysztof Szczerski államtitkár, az államfő kabinetfőnöke, akit lehetséges új külügyminiszterként emlegetnek, kedden úgy vélte: még nem dőlt el a szenátusi többség ügye. Egyúttal rámutatott: amennyiben az ellenzék egyetlen tömbként lép fel a szenátusban, „a hatalmi rendszer részévé válik, és ezzel véget ér a PiS hatalmi monopóliumáról szóló (ellenzéki) retorika”.