2024. március 29., péntek
BREXIT

Megszületett a megállapodás a brit kiválásról

A megállapodás feltételei most a londoni parlament jóváhagyására várnak

Megszületett a megállapodás a brexit feltételeiről az Egyesült Királyság az az Európai Unió között, ezt Jean-Claude Juncker írta a Twitteren. Boris Johnson is megerősítette a hírt. A megállapodás feltételei most a londoni parlament jóváhagyására várnak.

Jelenlegi formájában nem támogatják Boris Johnson brexit-megállapodási javaslatát az északír unionisták - mindezt a csütörtökön kezdődő uniós csúcs reggelén jelentették be.

A legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt közleménye szerint nem ért egyet a javaslatban álló ír-északír határra vonatkozó vámszabály- valamint áfa-tervekkel.

London a hónap elején terjesztette be tervezetét az Európai Uniónak a londoni alsóházban háromszor is leszavazott, tavaly novemberben elért előző kilépési megállapodás alternatívájaként.

A brit kormányfőt törvény kötelezi a brexit halasztásának kezdeményezésére, ha szombatig nincs elfogadott megállapodás, illetve ha addig a brit parlament nem hagyja jóvá a megállapodás nélküli kilépést.