2024. március 28., csütörtök

Merkel: nem értek még célba a rendezett brit kiválásról szóló tárgyalások

Nem értek még célba a brit európai uniós (EU-) tagság rendezett megszüntetéséről folytatott tárgyalások, és nem lehet megjósolni, hogy milyen eredményre vezet az uniós állam- és kormányfők tanácskozása az ügyről - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag) a délután kezdődő brüsszeli EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

Kiemelte: jó megoldást találni a brit uniós tagság megszüntetésének (Brexit) ügyében nagyjából ahhoz hasonló feladat, mint "a kör négyszögesítése", és többször tűnt már úgy, hogy közel van a megoldás, de aztán mégsem sikerült megállapodni.
Az viszont biztos, hogy az EU nem engedi meg, hogy az Ír-szigeten "kemény határ" keletkezzen, ami ismét felszítaná a gyűlöletet és az erőszakot, és az is biztos, hogy nem lehet megkérdőjelezni az uniós belső piac alapelveit - jelentette ki Angela Merkel.
Hangsúlyozta: az utolsó pillanatig tárgyalni kell, és akár egy újabb EU-csúcsot is össze kell hívni, mert az EU-nak és az Egyesült Királyságnak is a rendezett Brexit áll az érdekében.