2024. április 24., szerda

Választ kapott a kérdező

Megmagyarázta a brit nagykövetség a Vučić által kritizált fotó tartalmát

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a Twitter közösségi hálózaton tett bejegyzésében megszólította Nagy-Britannia pristinai nagykövetét. Az általa közölt fotó ugyanis a nagykövet találkozását mutatta be Albin Kurtival, az Önrendelkezés (Vetëvendosje) párt vezetőjével, annak a szervezetnek az elnökével, amelyik a legtöbb szavazatot nyerte a koszovói rendkívüli választásokon, s melynek nem titkolt politikai szándéka Koszovó és Albánia egyesítése.

A képen a tárgyaláson részt vevők mögött nem Koszovó, hanem Albánia zászlaja látszott, azt helyezték a tárgyalóasztal közelébe. A Twitteren Vučić a következőket írta: „Egy kérdés Nagy-Britannia pristinai nagykövetéhez: Kinek a választásain győzött Kurti és pártja, és melyik államnak a zászlaja az, amely előtt Őecxellenciája büszkén fényképezkedett Kurtival? Addig fogom Önt erről kérdezni, ameddig csak választ nem kapok.”

Vučić a kérdését kétszer is feltette, egyszer szerb, majd angol nyelven. A válasz is hamarosan megérkezett, azt azonban nem Nicholas Abbott pristinai brit nagykövet, hanem maga a brit nagykövetség tette közzé úgyszintén a Twitteren. Azt írták, hogy „nem a nagykövetség határozta meg, hogy a vendéglátó miként rendezze be azt a teret, amelyikben a beszélgetés folyik”, erről kizárólag Kurti és stábja döntött. Mint mondták, a brit nagykövetségnek az a feladata, hogy kapcsolatban legyen Koszovó vezető politikusaival. A bejegyezésben megjegyzik még, hogy ez a fotó a régióban nagy figyelmet keltett, s ezért látták szükségét annak, hogy magyarázatot adjanak.

Aleksandar Vučić is válaszolt a brit nagykövetség reakciójára: „Köszönöm az egyértelmű választ. Mindannyian kiválóan megértettük azt.”

Ugyanakkor az is ismeretes, hogy Németország és az Egyesült Államok nagykövete is elutasította, hogy az albán zászló előtt fényképezkedjen Kurtival.