2024. március 19., kedd

Középpontban a mobilitás

Három tudományos tanácskozás folyik a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

Tegnap vette kezdetét a 13. Nemzetközi Interdiszciplináris Tudományos Konferencia és a 6. Nemzetközi Tudományos Konferencia az IKT használatáról az oktatásban a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A 8. Nemzetközi Módszertani Konferencia előadásait ma tartják. A három tudományos tanácskozás egységes témája a mobilitás.

– A három konferencia három napig tart, azzal, hogy szombaton közösségi programot tartunk a résztvevőknek. Az idén 13. alkalommal rendezzük meg a Nemzetközi Interdiszciplináris Tudományos Konferenciát, illetve most folyik a 8. Nemzetközi Módszertani Konferencia és a 6. ITK-konferencia. Már évek óta egyszerre tartjuk meg ezt a három konferenciát. Az előadók Szerbiából, Magyarországról, Horvátországból és Romániából érkeztek. Az idén egy indiai tanárképző kar dékánja is részt vesz a tanácskozáson. Több mint 90 munka érkezett be, a résztvevők száma pedig száz fölött van. Az IKT-konferencián műhelymunkákat is tartunk, melyek témája a IKT a gyógypedagógiában és a robotok az oktatásban. Lesz egy oktatástechnológiai kiállítás, amelyen a pedagógusok korszerű eszközöket, például legorobotokat, virtuális szemüveket próbálhatnak ki – tudtuk meg dr. Námesztovszki Zsolttól, az MTTK dékánhelyettesétől.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Horák Rita, a kar dékánhelyettese köszöntötte a résztvevőket. A Nemzetközi Interdiszciplináris Tudományos Konferencia plenáris előadója dr. Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának dékánja volt.

– A migrációs válság eszmetörténeti szempontból is izgalmas kihívásokat jelent. Egy politikafilozófiai, politikaelméleti kihívás számomra az a kulturális interakció, amely egyre hangsúlyosabbá és erősebbé vált azáltal, hogy más kultúrát, vallást, történelmet, tradíciót képviselő emberek telepednek le Európában. Meggyőződésem, hogy a tudománynak közel kell maradnia a mindennapokhoz. Ha felmerül egy kihívás a társadalomban, arra a tudománynak is megfelelő módon kell reagálnia – nyilatkozta előadásáról dr. Tonk Márton.