2024. április 20., szombat

Részévé válni a társadalmunknak

Sikeres volt a romák integrációját támogató program

A tartományi parlament épületében ma 53 roma fiatal számára elismerő oklevelet osztottak ki. Az elismervényeket az újvidéki Oktató Központ keretein belül sikeresen elvégzett szakmai kurzusért kapták. A projekt a Német Nemzetközi Együttműködési Szervezet (GIZ), illetve Zorana Mihajlović, a szerb kormány alelnökének támogatásával valósult meg, aki egyben elnöke a romák szociális integrálásának stratégiájának ellenőrzésével megbízott bizottságnak is. A program neve: Romák és más szerbiai kisebbségi csoportok inklúziója. Azzal a céllal indult meg, hogy kibővítse a kereteit, a struktúráját és a mechanizmusát az integrálás stratégiájának nemzeti és lokális szinten egyaránt. Ezzel pedig igyekeznek megváltoztatni a társadalom viszonyulását a szerbiai kisebbségi csoportok felé. Az elismerésekkel együtt pedig a roma fiataloknak segítséget is nyújtanak a munka keresésben, hogy az elvégzett szakmájukban tudjanak elhelyezkedni.

Fotó: vojvodina.gov.rs

Fotó: vojvodina.gov.rs

Nenad Vladisavljev, a Roma Egyetemi hallgatók Egyesületének (URS) elnöke elmondta, hogy nagy érdeklődés mutatkozott a képzés iránt, ami miatt szelekcióra is szükség volt. Az oktatás augusztustól szeptemberig tartott az újvidéki Oktató Központban. A projekten belül pékeket, szakácsokat, gépkezelőket, fodrászokat és kozmetikusokat képeztek ki. Hozzátette, a frissen végzettek további sorsát is figyelemmel követik, főként a szakmájukban való elhelyezkedésben igyekszenek segítséget nyújtani.

Dr. Nenad Ivanšević a szerb kormány alelnökének tanácsadója kiemelte a Németországgal való együttműködés jelentőségét a projekt megvalósításában, amely már évek óta sikeresen tart.

–  A programmal a roma nemzetiségű személyeknek szeretnénk megfelelő szakmai képzést nyújtani, hogy tevékeny részeseivé válhassanak társadalmunknak. A projekt öt területen igyekszik megoldani azokat a problémákat, melyekkel a romák szembesülnek. Ezek közül a lakhatási, egészségügyi és oktatási problémákat oldottuk meg – jelentette ki Ivanšević.

Ivan Đoković, a tartományi parlament alelnöke és tartományi gazdasági, turisztikai titkár elmondta, hogy a tartományi kormány számára is nagy jelentőséggel bír a romák integrálása, és ezért is nyújtottak támogatást az újvidéki Oktatási Központnak, illetve a GIZ számára is, hogy különféle oktatási módszerekkel elősegítsék ezen társadalmi réteg beilleszkedését.

– A társadalmunkban szembesülnünk kell a gazdasági kivándorlással, amely nemcsak a roma közösséget érinti és ehhez a projekthez hasonló képzési tevékenységekkel, valamint különféle anyagi támogatásokkal és befektetésekkel igyekezni kell ennek a negatív folyamatnak véget vetni – mondta Đoković.

Kiemelte továbbá, hogy a jövőben is igyekszenek nemcsak a roma közösség tagjait, hanem más nehéz szociális és gazdasági helyzetben lévő személyeket is támogatni.

A képzést frissen elvégzett fiatalok közül is néhányan felszólaltak, akik reményüket fejezték ki, hogy a tanfolyamon szerzett szakmai tudásukat kamatoztatni fogják és saját szerencséjük kovácsai lehetnek.