2024. április 25., csütörtök

Támogatják a szeszes italok készítését

Ötvenmillió dináros szubvenció borászoknak, pálinka- és sörfőzőknek

Az idén a szeszes italok készítői számára két pályázatot írt ki a tartományi kormány: az egyik a bor- és pálinkagyártó berendezések, a másik pedig a sörgyártó eszközök beszerzésének a támogatását irányozta elő. A megfelelő önrészt felmutató borászoknak, pálinka- és sörfőzőknek 50 millió dinár vissza nem térítendő támogatást oszt ki a tartományi kormány. A sikeresen pályázók tegnap írták alá a szerződéseket Újvidéken, a jelenlévőknek Igor Mirović tartományi kormányfő gratulált.

– Évről évre nagyobb összeget fordítunk a mezőgazdaság támogatására, főként a szőlő- és gyümölcstermesztésre, valamint a komlótermesztés speciális ágazatának fejlesztésére, és szeretnénk, ha a következő években ezek az ágazatok bővülnének Vajdaságban. Emellett az is nagyon fontos, hogy korszerűbb eszközökkel dolgozzanak a termelők – mondta Mirović, és hozzátette, hogy a pénzügyi források növelése nem valósulhatott volna meg, ha nem tudták volna konszolidálni a tartományi költségvetést. Jövőre 80 milliárd dináros büdzsét készítenek elő, ami 18 milliárd dinárral több a 2016. évinél. Ezt a forrástöbbletet Vajdaság gazdasági fejlesztésére fordíthatják – közölte a tartományi kormányfő.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár elmondta, hogy ebben az évben került sor először a sörfőző berendezések beszerzésének társfinanszírozására. Ugyanakkor az idén már második alkalommal nyújtanak támogatást a bor- és pálinkakészítőknek.

– 2017-től napjainkig összesen 211 millió dinárt különítettünk el a bor- és pálinkaágazat számára, s nagyon büszkék vagyunk erre, mivel ez a két ágazat korábban a támogatás szempontjából nem volt ennyire a középpontban. Ezt a támogatási politikát a következő időszakban is folytatjuk – közölte Radojević.