2024. március 28., csütörtök

Folytatódhat a harc a Volkswagen-beruházásért

Szerbiában ismét felcsillant a remény

Belgrád azt szorgalmazza, hogy folytatódjanak a tárgyalások a Volkswagen szerbiai beruházásáról – jelentette ki Radoš Gazdić, a Szerbiai Fejlesztési Ügynökség igazgatója a lapunkban is közölt hír kapcsán, mely szerint a német autóipari gyáróriás Ankara szíriai offenzívája miatt elhalasztotta a Törökországba tervezett új gyáráról szóló végleges döntést.

– Az igazgatóbizottságnak a végleges döntés elhalasztásáról szóló határozata egy új momentum, egyben új lehetőség számunkra, hogy szorgalmazzuk a Volkswagen szerbiai befektetésével kapcsolatos tárgyalásokat. Persze a VW-től függ, hogy ezekre sor kerül-e – nyilatkozta a Tanjugnak Gazdić. Szerinte ha a német cég törökországi beruházása mégsem valósulna meg, ismét Szerbia felé fordulhat a Volkswagen figyelme, hiszen a gyár korábban rendkívül kedvezőnek ítélte meg a szerbiai ajánlatot.

– Törökország és Bulgária mellett kezdettől fogva a szerbiai lehetőséget is igen magasra értékelték. Részünkről jelentős tény, hogy Bulgáriához képest sokkal képzettebb, műszakilag felkészültebb munkásaink vannak, méghozzá kielégítő létszámban – mondta Gazdić, hozzátéve, hogy komoly világcégről van szó, amely nem hamarkodja el a munka megkezdéséről vagy egy országból való távozásáról szóló döntéseket. Szerinte a Törökországgal kapcsolatos határozat többé-kevésbé politikai okokból született, és fenntartással kell kezelni.

Siniša Mali pénzügyminiszter nem kommentálta a Volkswagen új gyárával kapcsolatos friss híreket. – Nem szeretném kommentálni ezeket az értesüléseket, az ilyen beruházások ugyanis mindig komoly elemzések és megbeszélések tárgyát képezik. Számunkra kivételes jelentőségű lenne ennek a gyárnak az idevonzása – mondta Mali.

A Volkswagen évek óta tervezi, hogy újabb európai üzemmel bővíti a gyártókapacitását, több helyszínt is vizsgált. Márciusban a hazai sajtó már szinte kész tényként írt arról, hogy a német cég Szerbiát választotta. Aleksandar Vučić államfőt is idézték, aki egy alkalommal šumadijai helyszínt emlegetett. Április derekán láttak napvilágot az első olyan hírek, hogy mégsem ide jön a VW.

Az utolsó körben már csak Bulgária és Törökország volt versenyben, majd július 13-án közölte az

Automotive News Europe portál, hogy a Volkswagen úgy döntött: a törökországi Izmirben nyit új üzemet. Korábban egyébként szóba került Románia is. Most a végleges döntés elhalasztása kapcsán Gheorghe Falcă, Arad volt polgármestere megerősítette, hogy a német autógyártó régebben a partiumi várost is kiszemelte. Falcă szerint Arad fekvése logisztikai és infrastrukturális szempontból egyaránt ideális. A sajtó úgy fogalmaz: Az új helyzet nyomán akár a már korábban „tesztelt” Arad húzhatja a hasznot.

A német autógyártó egymilliárd eurót költene az új üzemre, ebben gyártanák a Volkswagen Passatot és a Škoda Superb-t, az üzem kapacitása éves szinten 300 ezer autó lehet, a gyárban 5 ezer embert foglalkoztatnának.