2024. március 19., kedd

Kiállításmegnyitóval ünnepelnek

26 éve nyílt meg a topolyai Tájház

1986. október 16-án adták át rendeltetésének a topolyai Tájházat. Az évfordulóhoz kapcsolódóan hétfő délután kiállítás nyílt, ahol az idei év folyamán a polgárok által adományozott tárgyakat mutatják be. A megnyitón Sihelnik Ágnes, a Tájház vezetője elmondta, folyamatosan érkeznek felajánlások a Tájház számára.

A megnyitó pillanatai (Tóth Bálint felvétele)

A megnyitó pillanatai (Tóth Bálint felvétele)

– Az idei év különlegesnek mondható, mert azt tapasztaltuk, hogy a lakosság sokkal nagyobb számmal hozott be tárgyi emlékeket, nagy részben Topolyáról, de érkeztek tárgyak oromi lakosoktól is. Túlnyomó részben a második világháború előtti időszakhoz kapcsolódó dolgokat kaptunk. Fennállásunk évfordulóját nem is tudtuk volna másképp megünnepelni, mint hogy bemutassuk ezeket a tárgyakat az érdeklődőknek. A kiállítás központi részét korabeli női és férfi ruhadarabok képezik, akadnak itt szerszámok, különböző vallási kegytárgyak, képek, imakönyvek, és egy feszületet is kaptunk. Újdonságnak számít egy nagy kapacitású régi mázsa, ilyen eddig nem volt a Tájházban. A kiállított darabok között van egy igazi különlegesség is, a megnyitó napján kaptunk egy emlékkönyvet, ami 1924-ben került a tulajdonosához, Puskás Arankához, aki tornyosi lakos volt. 1928-tól olvashatunk benne bejegyzéseket, az udvarlója ebbe a füzetbe kezdte lejegyezni szerelmes üzeneteit, idézeteit Aranka Úrleány számára. Érdemes megemlíteni, hogy az emlékkönyvet ő jutalomként kapta, egy szüreti mulatság keretein belül megrendezett szépségversenyen első helyet ért el. A könyv meghitt bepillantást enged a kor nyelvezetébe, amelyet tollal írtak, megörökítve a megható szerelem kibontakozását – mesélte Sihelnik Ágnes.

A különleges régi tárgyak kiállítása a topolyai Tájházban október 21-ig tekinthető meg, minden hétköznap 9 és 14 óra között.